Film / Films

Onzekere verliefdheid

recensie: Enough Said

.

”For Jim” is in de aftiteling van Enough Said te zien. Niemand had vermoed dat dit James Gandolfini’s laatste rol zou zijn. De acteur, die bekendheid verwierf met zijn rol als maffioso annex familieman Tony Soprano, laat zien dat hij als acteur veel in huis had. In de tragikomedie Enough Said overtuigt hij als de wat onhandige, kwetsbare maar ook over de nodige humor beschikkende Albert. En het is dankzij Gandolfini dat de film de middelmaat ontstijgt.

Gandolfini speelt Albert, die op een feestje masseuse Eva (Julia Louis-Dreyfus) ontmoet. Ze zijn beiden gescheiden en voelen zich al snel, mede door hun gedeelde gevoel voor humor, tot elkaar aangetrokken. Op datzelfde feestje leert Eva dichteres Marianne (Catherine Keener, The 40-Year-Old Virgin,

~

De thematiek van twee mensen van middelbare leeftijd die elkaar vinden en de onzekerheden die met die liefde gepaard gaan, vormt een interessant gegeven. Je hebt immers met levenservaringen- en geschiedenis te maken, met een ex-partner en kinderen die uit dat huwelijk zijn voortgekomen. Laat dit nu net de zwakte van Enough Said zijn: de onzekerheden die ontstaan uit de prille relatie tussen Eva en Albert worden te geforceerd uitgewerkt. Het is namelijk wat vergezocht dat het beklag van een ex-vrouw de verliefde Eva zo aan het wankelen brengt.

Buiten de niet altijd geloofwaardige verhaallijn is Julia Louis-Dreyfus (bekend van Seinfeld en haar rol als vice-president in Veep) in haar rol van Eva wat overdreven en een beetje irritant. In hun liefde naar elkaar toe overtuigen Eva en Albert daarentegen wel en is de chemie duidelijk aanwezig. Onder de pesterige grapjes zit een aandoenlijk aanvoelende liefde.

Het is vooral James Gandolfini die de juiste snaar weet te raken. Een onhandige, maar lieve en eerlijke beer van een vent wiens oogopslag al genoeg zegt. De woorden I kind of adore you already klinken uit zijn mond louter liefdevol en oprecht. Het is een mooie laatste rol geworden, waarin de acteur bewees van alle markten thuis te zijn. Het open einde biedt nog hoop voor twee mensen in een nieuwe fase van hun leven. Helaas geldt dat niet meer voor James Gandolfini.