Film / Films

Hoopvol sprookje

recensie: Slumdog Millionaire

Het kan verkeren. Een jaar geleden leek Slumdog Millionaire de bioscopen niet te halen nadat de distributeur zich had teruggetrokken wegens gebrek aan vertrouwen in het project. Nu is de film dé verrassing van het afgelopen filmjaar en met tien Oscarnominaties op zak een van de grootste kanshebbers voor de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen.

~

Zeer losjes gebaseerd op de debuutroman Q&A van de Indiase diplomaat Vikas Swarup, vertelt Slumdog Millionaire het verhaal van de achttienjarige Jamal Malik, een jongen uit de sloppenwijken van Mumbai die besluit mee te doen aan het mateloos populaire tv-programma Who Wants to Be a Millionaire? Geheel tegen alle verwachtingen in weet Jamal de antwoorden op alle vragen. Als hij op een prijzentotaal van tien miljoen roepie staat, wordt het programma tot de volgende dag uitgesteld. Jamal wordt in hechtenis genomen en zelfs gemarteld, tot hij vertelt hoe het mogelijk is dat een achttienjarig straatschoffie uit Mumbai op weg is naar de grootste geldprijs in de Indiase geschiedenis.

~

Het als een raamvertelling opgebouwde Slumdog Millionaire maakt het meeste indruk in de openingsscènes, als de jeugd van Jamal in de sloppenwijken van Mumbai wordt getoond. Met adembenemend camerawerk en flitsende montage, weet Danny Boyle (Trainspotting), meer dan welke andere westerse regisseur daar ooit in is geslaagd, India werkelijk tot leven te brengen. Dit heeft vooral te maken met de grote Indiase inbreng in de film; co-regisseur Loveleen Tandan, componist A.R. Rahmann, en de acteurs die voor een deel van de straat zijn geplukt. Ook de keuze om een deel van de film in Hindi op te nemen, een unicum in een door Amerikaans geld gefinancierd project, draagt bij aan de authenticiteit.

Oliver Twist

Hoewel Slumdog Millionaire geafficheerd wordt als de feelgoodfilm van het decennium, wijzen die eerste momenten daar absoluut niet op. De moeder van Jamal komt om het leven bij sektarisch geweld en samen met zijn broer Salim komt hij in aanraking met een Indiase Fagin die kinderen wil verminken, zodat ze meer geld opleveren op straat. In die momenten ontwikkelt de film zich ook als het Indiase equivalent van Oliver Twist, waar scenarioschrijver Simon Beaufoy (The Full Monty) graag naar verwijst. Als Jamal en Salim in contact komen met de mooie Latika, wordt al snel duidelijk dat Boyle in eerste instantie een romantisch sprookje over lotsbestemming en ware liefde wilde maken.

~

Hoe afgezaagd dat ook klinkt, het werkt. Het is moeilijk om niet mee te gaan in de sprookjeswereld van Boyle, waar een niet al te snuggere jongen alle vragen in een tv-programma weet te beantwoorden. Hij slaagt hierin doordat de vragen te maken hebben met gebeurtenissen die hij in zijn leven heeft meegemaakt. Slumdog Millionaire brengt het met een gepaste dosis engagement, de nodige visuele flair en een lekker hoog tempo, waardoor slechts de echte cynici vraagtekens zullen zetten bij de ongeloofwaardigheden van het plot. Slumdog Millionaire is een modern sprookje met een gepast happy end. In tijden van toenemende duisternis, is het dit hoopvolle verhaal dat bij mensen over de hele wereld gehoor vindt.