Film / Achtergrond
special: Enough Said

LIFF: James’ laatste

.

James Gandolfini in zijn laatste rol. Alleen al die aankondiging trok veel publiek, waarvan met name vrouwen van Gandolfini’s leeftijd aanwezig waren en onder de indruk leken van diens acteerprestaties- en voorkomen. Fluisteropmerkingen als ‘hij was wel goed hè!’ tot ‘moet je die sandalen zien die hij aan heeft!’ gingen als geroezemoes door de zaal.

~

Enough Said is van de hand van Nicole Holofcener, wiens Please Give in 2010 ook al op het LIFF draaide. Enough Said laat duidelijk haar stempel zien: een warme film die niet gespeend is van humor. Gandolfini speelt Albert, die op een feestje masseuse Eva ontmoet. Ze zijn beiden gescheiden en voelen zich direct, mede door hun beider gevoel voor humor, tot elkaar aangetrokken. Op datzelfde feestje leert Eva dichteres Marianne kennen. Een wat zweverige vrouw die veel negatieve verhalen over haar ex-man heeft. Gaandeweg, wanneer Eva al een aantal keren met Albert op stap is geweest en serieus over een relatie denkt, komt zij erachter dat Albert de ex van Marianne is. Een gegeven dat voor behoorlijk wat onverwachte, pijnlijke en hilarische momenten zorgt.

Enough Said is een geslaagde combinatie van tragikomedie. En het is vooral James Gandolfini die de juiste snaar weet te raken. Een onhandige, maar lieve en eerlijke beer van een vent die er wat vreemde eetgewoonten op na houdt. En inderdaad, sandalen draagt. Een mooie laatste rol, waarin de acteur bewees van alle markten thuis te zijn. In Enough Said zegt zijn oogopslag genoeg. Andere verdienstelijke rollen zijn er van Catherine Keener als Marianne en Julia Louis-Dreyfus als Eva.