Film / Achtergrond
special: LIFF 2013

Gevarieerd en onafhankelijk

.

De 8e editie van het Leids Internationaal Filmfestival zit er weer op. Een editie die, net als de voorgaande keren, een breed aanbod aan cinema besloeg. Zo was de nieuwste Coen film Inside Llewin Davis te zien, naast andere grote titels als The Butler met Oprah Winfrey en Captain Philips met Tom Hanks. En dan was er nog een groot aanbod aan kleine independent films, waarvoor het LIFF ditmaal een speciale American Indie Competition presenteerde. Binnen die competitie onderscheidden zich films van meer gevestigde namen als Andrew Bujalski (bekend van mumblecore-films als Funny Ha Ha en Mutual Appreciation) en nieuwkomers als Destin Crotton met prijswinnaar Short Term 12. En dan was er nog de tribute van de onlangs overleden James Gandolfini, die onder meer in zijn laatste rol in Enough Said te bewonderen was.

Buiten Amerikaanse titels sierden ook Europese films en Chinese cinema het doek. Sorrentino’s La grande belezza bijvoorbeeld, zijn nieuwe meesterwerk over een schrijver die inspiratie zoekt in Rome. Het Duitse Oh boy laat een dag uit het leven van een verveelde twintiger in Berlijn zien en La tendresse toont hoe een gescheiden echtpaar op elkaar aangewezen is als ze hun zoon na een ski-ongeluk ophalen. Lux-prijswinnaar The Selfish Giant van de Britse regisseur Clio Barnard kreeg een eenmalige vertoning, aangemoedigd door het  Europees Parlement die het belang van promotie van cultuur benadrukte. Een mooie film over de vriendschap tussen twee jongens uit de lower class.  

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de speciale vertoningen (Lawrence of Arabia, Gravity 3D, The Conjuring), bijzondere locaties als de Pieterskerk, Scheltema of de Leidse Schouwburg, en de feesten, waarvan ondermeer Oh Party Where Art Thou, na de vertoning van de nieuwste film van de Coen broers.

Het LIFF kenmerkt zich opnieuw als een gevarieerd filmfestival met een goed en verrassend programma. De American Indie Competition was een gouden greep. Niet alleen vanwege het overwegend goede aanbod, maar ook de aanwezigheid van veel regisseurs – die hun films met enthousiasme in Leiden presenteerden – versterkten het festivalgevoel. Enthousiasme was ook wat de organisatie met het LIFF uitstraalde: voor elk wat wils, op een creatieve en speelse manier gebracht. 

8WEEKLY was erbij en blikt terug op een aantal vertoningen, waarvan enkele voorpremières. 

Enough Said | Fruitvale Station | Short Term 12 | The Spectacular Now | Much Ado About Nothing | Inside Llewyn Davis