Film / Films

De weg naar volwassenheid

recensie: Peter Pan

.

~

De wereld van Peter Pan werd zo’n honderd jaar geleden bedacht door de Engelse schrijver J.M. Barrie, die er een toneelstuk en een aantal boeken over schreef. Nu dus voor het eerst een real-life versie op het grote witte doek. Het alom bekende verhaal van het jongetje, Peter Pan (Jeremy Sumpter), dat het liefst nooit groot wil worden en het meisje, Wendy (Rachel Hurd-Wood), dat van haar familie juist zo snel mogelijk volwassen moet worden. Samen met Wendy’s broertjes vliegen ze naar Neverland, waar ze oog in oog komen te staan met Hook (Jason Isaacs) en zijn piraten.

Actie en grappen

~

Dit is echt zo’n film die geschikt is voor jong en oud. Je zal je geen moment vervelen, ook al heb je de tekenfilm vroeger misschien wel tien keer bekeken. De film blijft je aandacht vasthouden door twee dingen: de prachtige beelden (van de mooie omgeving bijvoorbeeld) en de actiescènes. De gevechten op het schip van Hook bijvoorbeeld zien er heel goed uit. Zelfs een volwassene kan de film op bepaalde momenten spannend vinden, en dan heb je het goed gedaan volgens mij. De avonturen worden afgewisseld met een paar grappen en grollen, die soms wat minder sterk zijn.

Onvolwassen kereltje

Van de manier van acteren ben ik niet echt kapot, want het doet me aan tekenfilm-acteren denken. Aan de andere kant heeft de sprookjesachtige uitstraling van de kids ook wel iets. En echt slecht spelen de kinderen en de volwassenen niet, maar het kan beter. Wat wel interessant is, is dat de karakters in deze film veel meer tot leven komen dan in de eerdere versies. Wendy wordt bijvoorbeeld veel meer uitgediept tot een puber die aan het begin staat van de weg naar volwassenheid. Je ziet de liefde opbloeien tussen haar en Peter Pan, die ondanks alles het onvolwassen kereltje blijft.

Regisseur Hogan (My Best Friend’s Wedding) heeft het leuk gedaan. Peter Pan is meer geworden dan je van te voren had kunnen bedenken. Het bekende verhaal is intact gehouden, maar blijft door de spannende actiescènes zeker boeiend. En al is de film niet perfect, toch is het leuk om herinneringen op te halen en alle figuren nu eens echt tot leven zien komen.