Boeken / Strip

Jeugdliefdes

recensie: Ever Meulen - Automotiv

Automotiv is een verzameling van meer dan tweehonderd werken van Ever Meulen. Deze Belgische striptekenaar en grafisch ontwerper tekent al zijn hele leven auto’s, met uitzondering van zijn jaren op de kunstacademie. Een uitgebreid overzicht, met uitleg en achtergronden.

Toen Ever Meulen nog Eddy Vermeulen heette en ieder jaar met zijn ouders op vakantie ging, tekende hij ieder jaar een strip. Over het algemeen speelden auto’s een hoofdrol in het verhaal: alle auto’s die een garage inrijden worden herkend door de monteur van dienst, de tekenaar van racestrip Michel Vaillant neemt de broertjes Vermeulen een dagje mee naar een race, dat soort dingen.

Droogstaan

~

De toevoeging van kleine anekdotes van Bekende Vlamingen over hun auto’s of hun relatie met Ever Meulen is een leuk extraatje. Jammer is wel dat die anekdotes zo goed als niet in verband worden gebracht met het werk van Meulen. Uitzondering is Panamarenko, die voorstelt een ontwerp van een auto Panamarenkov te noemen. Dat ontwerp – de Nosiov – is overigens een kubistisch ogende, asymmetrische auto waarvan nooit een model op ware grootte is gemaakt. Dat zou echter wel een kroon op het werk van Ever Meulen zijn. Alle autotekeningen in zijn carrière als oefening voor een zelfbedachte auto om lekker mee rond te rijden, zonder de zorgen van een oldtimer.

Automotiv is een persoonlijk overzicht van de evolutie van Ever Meulen als artiest, maar is daarnaast ook een autobiografie aan de hand van tekeningen en een paar geretoucheerde foto’s. Allebei laten ze duidelijk zien wat Ever Meulen kan. Alleen al daarvoor is het boek de moeite waard.