Muziek / Achtergrond
special: voorbeschouwing London Calling en Motel Mozaïque

Interessant buiten het seizoen

De interessantste muziekfestivals in Nederland vallen gek genoeg buiten het traditionele seizoen. Zoals bijvoorbeeld de vermaarde festivals London Calling en Motel Mozaïque. Binnenkort vinden deze twee evenementen weer plaats, 8WEEKLY kijkt alvast vooruit.

London Calling

Bromheads Jacket
Bromheads Jacket

Twee keer per jaar trekken tientallen in opkomst zijnde Engelse bandjes naar Paradiso voor de fantastische happening London Calling. Sinds 1995 biedt het festival iedere keer weer een kijkje in de toekomst van de Engelse popmuziek. Zo zagen we bands als Skunk Anansie, Super Furry Animals, Travis en Stereophonics vlak voor hun grote doorbraak op London Calling. Maar ook meer hedendaagse bands als Kaiser Chiefs, Editors en Infadels waren al in eerdere afleveringen van het festival te zien.

Ook voor deze editie staan er weer enkele bands geprogrammeerd die wel eens een nieuwe hype zouden kunnen gaan vormen. De nieuwe band van Libertine Carl Barat – Dirty Pretty Things – zou daar een van kunnen zijn, vanwege de steengoede popliedjes in de beste traditie van de Britpop. Maar ook bands die het zonder bekende bandleden moeten doen zijn behoorlijk interessant. Neem bijvoorbeeld het artrockende Bromheads Jacket, dat doet denken aan Ikara Colt of aan een serieuze variant van Art Brut. Of The Young Knives, dat hier en daar klinkt als Yeah Yeah Yeah’s. Ga ook zeker kijken bij Long Blondes, die grossieren in Blondie-achtige postpunk-songs.

Deze editie kent bijzonder veel postpunk met spannende jaren-tachtigklanken én met vrouwen aan de macht. Long Blondes werd al even aangehaald, maar ook We Start Fires, Noisettes en het fantastisch rockende Howling Bells zijn zeer de moeite waard. Het zijn de vrouwen die het geluid bepalen in deze bands, en ze bieden spanning, maar doen ook denken aan vervlogen tijden.

Enkele grote namen geven het affiche van deze editie cachet. Allen waren al eens te bewonderen op Nederlandse podia. Bijvoorbeeld The Futureheads, dat vorig jaar op Lowlands stond. Of The Kooks, dat al tijdens Eurosonic in Groningen speelde. Het hippe Mystery Jets, met vader en zoon Harrison in de gelederen, speelde op hetzelfde festival en werd tot een van de hoogtepunten uitgeroepen. Dat belooft wat voor het komende London Calling.

London Calling • 1 april • Paradiso Amsterdam

Motel Mozaïque

~

Twee dagen lang zijn de Rotterdamse Schouwburg, Tent en Nighttown het podium van kunst, performance en muziek. Je kunt er slapen in auto’s en kijken naar grote namen – al dan niet uit de underground. Motel Mozaïque biedt al jaren deze culturele mengelmoes; soms is het kunstzinnig en vaagheid troef, de andere keer is het festival heel open naar de liefhebber. Dit jaar spelen tussen de kunstwerken onder meer de oude vertrouwde festivalposter-namen The Cardigans, The Veils en Zita Swoon, als een band in een box.

Maar de liefhebber komt eerder voor de minder bewandelde paden. En die zijn te vinden bij de helden van Mogwai. Deze Schotten staan aan het hoofd van een grote groep geluidsfreaks die je tijdens het festival kunt bekijken: het Finse Paavoharju, 65daysofstatic, Midaircondo en het Belgische Tomán, dat zeker in de gaten moet worden gehouden.

Verder kun je je te goed doen aan nieuwe hippe bandjes. Zo is er het Duitse Beautiful New Born Childrend, dat klinkt als een mengeling van The Stooges, The Sonics en The Strokes: wilde en puntige een-twee-drie-rocksongs die met de gemiddelde duur van twee minuten heerlijk klinken. Een andere topper is We Are Scientists uit New York. Denk aan de sound van alle fantastische Britse bandjes van de laatste tijd: Arctic Monkeys, Franz Ferdinand en Maxïmo Park. Ook het uit Nashville afkomstige Be Your Own Pet is zeker een bezoek waard. Zij maken ruigere retrorock dat doet denken aan Yeah Yeah Yeah’s en Sons and Daughters.

Andere blikvangers zijn, al dan niet vanzelfsprekend, mister Moldy Peaches Adam Green, de zusjes van CocoRosie, het illustere the Mi and L’au en Akron/Family. Interessant kan het optreden van ex-Belle and Sebastian Isobel Campbell worden. Zij maakte dit jaar een mooie balladeplaat met Mark Lanegan. Ook het optreden van indiegrootheid Jenny Lewis kan boeiend worden. Zij heeft samen met The Watson Twins een bijzonder mooie plaat afgeleverd. Ga dat vooral bekijken; het wordt waarschijnlijk een van de vele hoogtepunten van het festival.

Lees hier ons verslag van vorig jaar.

Motel Mozaïque • 14 en 15 april • Rotterdam.