Film / Achtergrond
special: Much Ado About Nothing

LIFF: Shakespeare in het iPod-tijdperk

.

Whedon, bekend van series als Angel, Firefly en Buffy the Vampire Slayer en films als Serenity en Cabin in the Woods, zal menigeen verrassen met zijn nieuwste productie Much Ado About Nothing. Whedons nieuwste is namelijk een Shakespeare-verfilming in een modern jasje, maar dan wel met behoud van de originele teksten en in zwart-wit gefilmd.

~

Het verhaal? Leonato wordt bezocht door zijn vriend Don Pedro en twee van diens officieren, Benedick en Claudio. De vete tussen Benedick en Leonato’s nichtje Beatrice valt direct op, waarbij de twee elkaar met messcherpe opmerkingen te woord staan. Claudio valt weer als een blok voor Leonato’s dochter Hero en wil haar huwen. Dan spelen er nog allerlei externe factoren mee: de rebelse broer van Don Pedro wil Claudio en Hero op een valse manier uit elkaar halen voor zijn eigen gewin en Leonato, Claudio en Don Pedro proberen Beatrice en Benedick te koppelen. Situaties die grote gevolgen hebben, waarbij leugens, ontrouw en zelfs een vermeende moordzaak niet geschuwd worden.

Whedon heeft de Shakespeare-vertelling verplaatst naar de moderne tijd. Het is dan ook even wennen om de Shakespeariaanse teksten vergezeld te zien gaan van iPods en docking stations. Zijn verfilming is een persoonlijk project, waarbij Whedon vele acteurs uit zijn vorige films en series optrommelde. Het geheel is een geslaagde mix van scherpe humor (vooral de bijtende opmerkingen tussen Beatrice en Benedick zijn hilarisch), plat sentiment en hartverscheurende passie. Een tikkie overdone misschien, maar wel bijzonder origineel te noemen.