Film / Achtergrond
special: The Spectacular Now

LIFF: Ongewoon samenzijn

.

Sutter Keely is een aparte jongen. Met zijn zelfverzekerde humor en ontwapenende blik, eeuwig vergezeld van zijn drankflesje, onderscheidt hij zich van de overige high school seniors. Overigens lijkt Sutter zonder ambitie: hij vergooit zijn kansen op school en ook zijn relatie met de mooie Cassidy (wederom een rol van Brie Larson, die ook op het LIFF in Short Term 12 te zien was) strandt.

~

Wanneer hij na een feestje laveloos ontwaakt in de buitenlucht, komt hij in contact met medescholier Aimee. Een puur en onzeker meisje dat houdt van manga-stripboeken en serieus met haar toekomst bezig is. Er laait iets op tussen de twee, hoewel Sutter het allemaal niet zo serieus lijkt te nemen. The Spectacular Now volgt hoe hun relatie zich ontwikkelt tegen een achtergrond van opvoeding, verwachtingen en toekomst.

Op originele en verfrissende wijze laat Ponsoldt met zijn film zien hoe twee tieners nader tot elkaar komen. Beiden heel anders, maar de manier waarop ze met elkaar omgaan toont oprechte emotie. Daarbij is er alle aandacht voor de hoofdrolspelers en de groei die ze in hun rol doormaken. Aimee, in eerste instantie onzeker en ongezien, maar met een puurheid die je maar weinig treft. Sutter die met zijn humor en charme alles weg lacht, maar die een problematisch verleden met zich meedraagt waarbij een vader-zoon conflict speelt. Rollen die mooi uitgedragen worden door Miles Teller (Rabbit Hole) en Shailene Woodley (The Descendants).

The Spectacular Now vermijdt clichés of voorspelbaarheid. Het is een kleine film met een warm hart, waarbij humor niet geschuwd wordt. De film eindigt niet noodzakelijk goed, maar laat voldoende ruimte over om Aimees en Sutters samenzijn en toekomst een kans te geven.