Film / Films

Het heuvellandschap van Sophia Loren

recensie: The Life And Death Of Peter Sellers

Peter Sellers was een van de grootste Engelse acteurs. Hij was begaafd, excentriek en een beetje gek. Zijn gekte kwam onder meer naar voren in de keuze van zijn rollen en zijn escapades op het muzikale pad. Misschien wel de mooiste cover van een nummer van The Beatles staat op zijn naam: hij sprak A Hard Day’s Night naar een hoge notering in de Engelse hitlijsten. In The Life And Death Of Peter Sellers wordt geen aandacht besteed aan de muzikant en slechts met mate aan de acteur Sellers. Het is een film over de Engelse cinema van de twintigste eeuw en de mate waarin Sellers de huwelijkse trouw serieus nam.

~

De film is een chronologisch verteld verhaal. Sellers werd geboren op 8 september 1925, werd een gevierde stem op de Engelse radio, speelde hoofdrollen in hoorspelen, maar wilde meer: een carrière op het witte filmdoek. Keer op keer ging hij naar audities, maar werd telkens afgewezen. De frustraties kwamen thuis tot ontlading. Sellers was een egocentrische echtgenoot en zijn vrouw moest veel van hem slikken. Uiteindelijk speelde hij hoofdrollen in onder andere Lolita, Dr. Strangelove, maakte een film over James Bond (Casino Royale) en schitterde in Being There. Sellers overleed op 24 juli 1980.

Doorkijkje

~

Regisseur Stephen Hopkins heeft niet gekozen voor de acteur of de muzikant Sellers. Hij heeft in deze film duidelijk willen maken dat succes in het geval van Sellers ten koste is gegaan van huiselijk geluk. De regisseur schakelt van de huiskamer naar de filmset en wisselt kleedkamers af met het echtelijk bed. Vanuit een script wipt de film naar een volgend project, om even zo gemakkelijk terug te keren in een door Sellers in elkaar geslagen slaapkamer. Het zijn theatrale doorkijkjes op het witte doek, die weinig toevoegen aan de complexe persoonlijkheid van de hoofdpersoon. Sellers was aanvankelijk afhankelijk van de goedkeuring van zijn moeder en zocht dit fiat later bij al zijn vrouwen. Hopkins heeft in de film voor deze twijfelaar als hoofdpersoon gekozen. De excentrieke acteur, de muzikant en de Engelse snob zijn naar de achtergrond verdwenen. Er bleef voor déze filmliefhebber tijdens het kijken weinig meer over dan aandacht te schenken aan de invulling van de rollen. En die is nogal wisselend van kwaliteit.

Seksbommetje

De cast van The Life And Death Of Peter Sellers is gevuld met sterren. Geoffry Rush is maar enkele minuten geloofwaardig als Peter Sellers. Hoewel de mensen van de make-upafdeling goed hun best hebben gedaan, slaagt hij er niet in om emoties weer te geven die passen bij het drama binnen het verhaal. Rush zou in een hoorspel een geloofwaardige Sellers kunnen laten klinken, maar op het witte doek gaat het mis. John Lithgow speelt de van de Pink Panther-films bekende regisseur Blake Edwards. Lithgow moet, om kort en duidelijk te zijn, zo snel mogelijk terug naar zijn werk in televisieseries die in Nederland niet worden uitgezonden. Charlize Theron speelt het seksbommetje Britt Ekland. Ze doet dit lispelend, hees fluisterend en getooid met een verkeerde pruik. Sonia Aquino speelt stijlvol Sophia Loren. Sellers gaf huis, haard, vrouw en kinderen op om het heuvellandschap van deze vrouw te mogen beklimmen. Emily Watson is overtuigend als de bedrogen mevrouw Sellers. Ze doorstaat alle stormen en zet op het juiste moment een punt achter het huwelijk.

Twee en meer pluspunten

Sonia Aquino en Emily Watson zijn voortreffelijk. Verder zijn er een paar fraaie scènes uit het begin van de carrière van Sellers, ironisch genoeg de periode dat Sellers bezig was als hoorspelartiest! In die scènes is er sprake van emotie, en lijkt er te zijn gezocht naar kwaliteit. Verder is The Life And Death Of Peter Sellers een film met te veel verhalen, te weinig keuzes en wordt de acteur Peter Sellers te kort gedaan.

[pro_ad_display_adzone id=30963]