Film / Films

Slagroom op Streisands borsten

recensie: Meet The Fockers

In 2000 bracht Meet The Parents een bedrag van $300.000.000,- op. Het was niet meer dan logisch dat er een vervolg zou komen. Ben Stiller en Robert de Niro gingen voor een goede gage en een percentage van de opbrengst opnieuw de studio in om samen met Dustin Hoffman en Barbara Streisand Meet The Fockers te maken. Dustin en Barbara zijn pa en ma Focker, de ouders van Ben. In Meet The Parents maakte Ben kennis met zijn schoonouders. In Meet The Fockers ontmoeten zijn ouders ’the parents’. Natuurlijk zijn de verschillen tussen de echtparen groot en is dat de voedingsbodem voor een aantal grappen. Meet The Fockers is een film die ongetwijfeld veel geld zal opbrengen. Grote namen garanderen niet onmiddellijk een goede film, wel vaak een grote opbrengst.

~

Gaylord Focker (Ben Stiller) werkt als verpleegkundige in een ziekenhuis. Hij doet zijn eerste bevalling. Schoonpa Jack Byrnes (Robert de Niro), ex-CIA, noemt hem ‘nurse’ en kan het niet laten denigrerende opmerkingen te maken over zijn aanstaande schoonzoon. Jack heeft zijn kleinzoon Little Jack voor een periode in huis en probeert deze op te voeden met gebarentaal en volwassen waarden en normen. Kleine Jack krijgt de opvoeding die Gaylord niet heeft gehad.

Perikelen

~

In huize Byrnes regeert de angst voor pa. Moeder is er aan gewend geraakt om slechts op feestdagen aandacht te krijgen, de kat heeft geleerd om het toilet door te drukken en dochterlief is de enige die nog enigszins gezond reageert op haar vader. Bij de Fockers gaat het er anders aan toe. Bernie Focker (Dustin Hoffman) is huisman geworden, Roz Focker (Barbra Streisand) werkt aan huis, het toilet is bijna altijd verstopt en het hondje rijdt tegen alles en iedereen op. The Fockers zijn trots op hun zoon. En ze zijn daarbij precies zo flauw als de woordspeling in hun naam. Ma Focker is sekstherapeute, geeft les in standjes aan bejaarden, gelooft in de seksuele werking van slagroom op haar borsten en laat zich graag bespringen door pa Focker. Bernie Focker is advocaat geweest, dol op slagroom en bespringt zijn vrouw nog een aantal malen per dag. Hij houdt zichzelf fit door aan capoeira te doen op een grasveld voor het ouderlijk huis.

Kinderachtig

Door de tegenstellingen tussen de ouders is er een verhaal mogelijk vol grappen en grollen tussen de echtparen. En er gebeurt iets met de kat, er gebeurt iets met het hondje, er is sprake van een huishoudster, er is misschien wel sprake van een zwangerschap, Little Jack huilt en lacht en zo kabbelt de film van scène naar scène. Af en toe te kinderachtig voor woorden, zo nu en dan tenenkrommend slecht, maar ook een aantal malen leuk en goed voor een echte glimlach.

Sprakeloos

Ma Focker ziet de spanning bij pa Byrnes en gaat aan het werk. Natuurlijk moet deze niets hebben van de fysiek en seksueel getinte opmerkingen en aanwijzingen. En toch belandt ma bij pa op zijn rug. Het is een van de voorbeelden, waarbij de toeschouwer van gène de haren uit het hoofd wil trekken en tegelijkertijd merkt dat het grappig is. Streisand bij De Niro op zijn rug (!), om ervoor te zorgen dat hij van bil wil.

Slagroom

Meet The Fockers is zo’n film waar alleen met stijgende verbazing naar gekeken kan worden. Hoe is het mogelijk dat spelers van de klasse Hoffman en De Niro meedoen aan een film, die een aantal smakeloze pies- en poepgrappen bevat? Waarom doen acteurs die Oscars hebben opgehaald mee aan tenenkrommende flauwiteiten? Meet The Fockers is zo’n film waarin precies voldoende goede grappen zitten om een trailer te vullen. De film levert bijna zeker een veelvoud aan miljoenen op. En voor een percentage van dat bedrag maakt Dustin Hoffman zich graag belachelijk op een grasveld, laat Barbara Streisand haar borsten met plezier onder spuiten met slagroom en loopt De Niro glimlachend met een neptiet op zijn borst om zijn kleinzoon de borst te geven. Geld vergoedt blijkbaar veel, zo niet alles.