Film / Films

Meet the Parents

recensie: Meet the Parents

.

meet02.jpgHet is een hele toer om een komedie ook echt leuk te maken. Om dezelfde flauwe grap die al tweeëndertig keer in andere films is gebruikt, lacht écht niemand meer. Wees origineel, is het motto.
En dat is regisseur Jay Roach heel aardig gelukt in zijn komedie Meet the Parents. Een aanstaande schoonzoon die indruk wil maken op de ouders van zijn geliefde is weliswaar een makkelijk verhaaltje, maar Roach maakt er een origineel werkje van.

Ben Stiller, bekend uit There’s Something About Mary, speelt Greg, die zijn vriendin Pam ten huwelijk wil vragen. Maar hij moet eerst bij de vader op bezoek. En de vader is nou niet direct een makkelijke man. Robert de Niro is op dreef als Jack, de man-met-een-verleden. Hij is een ouderwetse zeur, een pappie die alleen het beste voor zijn Pam-cake wil. Arme Greg. Hoe harder hij het probeert, hoe meer hij blundert. Bij het voorstellen gaat het al mis. “Greg, we vroegen ons af; hoe spreek je jouw achternaam uit?”
“Nou gewoon, zoals je het schrijft.”
“Aha: Focker.”

~

Tot overmaat van ramp moet Greg Focker ook nog op bezoek bij Pam’s ex-vriendje Kevin (Owen Wilson). Kevin woont in een landhuis dat koningin Beatrix niet zou misstaan en naast de aandelenhandel is zijn grote liefde houtsnijden. Owen Wilson speelde eerder een cowboy met ruwe bolster edoch blanke pit in Shanghai Noon, maar is met zijn rare aardappelstem een stuk beter gecast als kabeltrui-geruit-bloesje succesvol blondje.
Vader Jack heeft nog meer van die onuitstaanbare vrienden. Artsen die denken dat Greg een grapje maakt als hij zegt dat hij verpleger is. Die vervolgens vriendelijk lachen als Greg zegt dat hij toch écht verpleger is. Is hij dan misschien te dom om dokter te worden?

meet01.jpg

Greg speelt met vuur, verft katten, laat mensen letterlijk in de stront zakken en komt daardoor steeds dieper in de problemen. Maar zoals alle komedies heeft ook Meet the Parents een happy end. In een hilarische scène tussen Greg en Jack komt alles toch weer goed. Greg wordt weer opgenomen in de Kring van Vertrouwen en kan zijn geliefde Pam toch nog ten huwelijk vragen.

Greg Focker en zijn Pamela kunnen zonder problemen in de echt verbonden worden. ’s Avonds in bed realiseert de moeder van Pam echter iets: “Pam’s second name!” Vader Jack zucht. “Pamela Martha Focker.”