Film / Films

Gewond dier

recensie: Zurich

.

Als een gewond dier strompelt Nina (Wende Snijders) door de truckerswereld. Onverzorgd, ogenschijnlijk verward en vol van verdriet en pijn leeft ze het leven op de weg, meereizend met vrachtwagenchauffeurs. Langzamerhand wordt duidelijk dat de dood van haar geliefde reden is voor haar vlucht, maar dat blijkt niet het enige te zijn.

Ambitie

~

Getergde vrouwen liggen Polak erg goed (zie ook haar indrukwekkende debuut Hemel) en de ambitie straalt van deze film af. Zurich is heel slim opgesplitst in twee delen, die vernuftig naar elkaar verwijzen. Het tweede deel focust op de aanleiding van Nina’s huidige situatie, het eerste deel geeft de ruimte aan haar verdriet en verwarring. Dit komt de spanningsopbouw van de film ten goede, maar vooral geeft het de eerste helft van de film veel meer impact.

De film voelt soms wel lang aan door de nadruk op het gevoelsleven van Nina. De film drijft op haar ervaringen, het verhaal is secundair. Desondanks kom je nooit echt dichtbij Nina, ze blijft ongrijpbaar. Maar Zurich maakt, net als Hemel dat deed, nieuwsgierig naar het volgende project van Polak.

 

Reageer op dit artikel