Film / Films

Vampieren met matjes

recensie: The Lost Boys

.

~

In The Lost Boys trekken twee broers samen met hun moeder bij opa in, omdat mams net gescheiden is en daarbij aan het kortste financiële eind getrokken heeft. Al snel is de oudste broer aan veranderingen onderhevig. Zijn vriendelijke karakter verdwijnt als sneeuw voor de zon. En diezelfde zon kan hij trouwens steeds minder goed verdragen. Het moge duidelijk zijn dat het groepje jongeren dat hij onlangs heeft leren kennen, de Lost Boys, niet bepaald een goede invloed op hem heeft.

The Lost Boys is een humoristische, tienervampierfilm. Dat klinkt misschien als goedkope rommel, maar is door Joel Schumacher (ook bekend van o.a. 8mm, Phone Booth en Flatliners) succesvol vormgegeven. Het oorspronkelijke script leek inderdaad goedkope rommel op te leveren, maar door zijn inbreng is er een stijlvolle jaren tachtig-film ontstaan.

80’s revival

~

Op de dvd zijn de beelden en het geluid lekker opgefrist, zodat het filmwerk van Michael Chapman (o.a. Raging Bull, The Fugitive) nog beter tot zijn recht komt. Samen met de kostuums, kapsels en de typische eighties rock, zorgt dit niet alleen voor een nostalgische terugblik op de jaren tachtig, maar ook voor een visueel erg aantrekkelijke terugblik. Het is trouwens ook heerlijk smullen van de foute matjes van de jonge acteertalenten, zoals Kiefer Sutherland.

Aan de kleding, haardracht en kapsels kun je dan misschien wel zien dat het een film is uit de jaren tachtig, maar de fotografie, de special effects en de make up werken nog steeds prima. Doordat er juist spaarzaam is omgesprongen met special effects en de grime, voelt alles nog steeds heel natuurlijk aan. Er is, waarschijnlijk ook vanuit budgettair oogpunt, een minimalistisch standpunt ingenomen wat de visuele aspecten betreft. Uiteraard zijn er tegenwoordig betere en spectaculairdere effecten te verkrijgen, maar deze worden niet gemist in The Lost Boys. Wat de visuele vormgeving aangaat staat deze film nog steeds zijn mannetje.

Verder is het gewoon een zeer vermakelijke film, met een flinke dosis humor, die toch nog zijn spannende momenten heeft. Hoewel humor en horror zelden goed samengaan, is The Lost Boys een uitzondering op de regel. De film heeft dan ook terecht in de loop der tijd een cultstatus verworven.

Extra’s

~

Maar de special edition biedt ook nog een tweede dvd, waaraan menig extraatje is toegevoegd. De standaardextra’s zijn uiteraard aanwezig: een commentaartrack van regisseur Joel Schumacher, een interview met cast en crew over het ontstaan van de film, de officiële trailer, special effects en make up en de deleted scenes. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de beide Corey’s (Corey Feldman en Corey Haim). Niet alleen wordt er ingegaan op de intensieve samenwerking tussen deze beide acteurs, maar worden ook diverse scenes van hun commentaar voorzien. Wat vooral uit deze commentaren blijkt, is dat de acteurs veel plezier hebben beleefd aan het maken van de film. En dat merk je.

Een kleine kanttekening is hier echter wel op zijn plaats. Zowel de beide Corey’s als Jamison Newlander voorzien een geselecteerd aantal scènes van hun eigen commentaar: op zich een interessant gegeven. Zo krijg je bij bepaalde scènes achtergrondinformatie te horen, waardoor je niet alleen een beter inzicht in die specifieke scène krijgt, maar ook in de verschillende belevingswereld van de acteurs tijdens een bepaalde gemeenschappelijke scène. Alleen is het dan wel jammer dat Corey nummer 2 (Corey Feldman) hierbij niet tot nauwelijks te betrappen is op énige inhoudelijke kritieken. Hij maakt alleen maar grapjes over uiterlijkheden, zoals iemands haar of kleding. Hoewel hij daarbij af en toe best grappig is, voegt dit helemaal niets toe aan de beelden. Dit commentaar had men wat mij betreft dan ook geheel weg mogen laten.

Maar…

The Lost Boys is terecht opgelapt en opnieuw uitgebracht. Het is namelijk een zeer vermakelijk stukje jaren tachtig filmgeschiedenis. En samen met meer dan twee uur extra’s heb je een degelijk geschiedenisboekje in je bezit. Ondanks Corey Feldmans flauwe commentaar.