Film / Films

Hoog knuffelgehalte

recensie: Madagascar

.

~

Madagascar gaat over Marty de zebra (Chris Rock), Alex de leeuw (Ben Stiller), Melman de giraffe (David Schwimmer) en Gloria het nijlpaard (Jada Pinkett Smith) die vanuit de New York Central Zoo in Madagascar belanden. Nadat Marty op zijn tiende verjaardag wenst dat hij ’to the WILD!’ kan gaan en vervolgens ook daadwerkelijk vertrekt, schieten zijn vrienden hem te hulp. Het loopt echter allemaal iets anders dan gepland en voor ze het weten zitten de vier in de jungle. En alles wordt pas echt benauwend wanneer leeuw Alex voor het eerst in zijn leven honger krijgt…

Harige kitten

~

Temidden van de vele dramatische en epische blockbusters die nu in de bioscopen draaien of op het punt staan uit te komen, zijn de vrolijke kleuren van Madagascar een aangename afwisseling. Alle dieren in de film zien eruit alsof ze net uit een speelgoedwinkel zijn gestapt: zo lijkt leeuw Alex meer op een grote, harige kitten dan op een gevaarlijk roofdier. Zo blijkt wel dat het verhaal en de humor van Madagascar, hoewel ook voor volwassenen vermakelijk, vooral op kinderen gericht zijn. Films als Shrek en Finding Nemo zaten vol met verwijzingen en grappen die duidelijk speciaal voor volwassenen waren bedoeld en daarom ook veel oudere kijkers aantrok. Met zijn amper anderhalf uur en vrij simpele verhaal is dat echter duidelijk niet de bedoeling van Madagscar.

Psychotische pinguïns

Zoals we inmiddels wel gewend zijn van animatiefilms, bestaat ook de stemmencast van Madagascar uit bekende sterren. Daarvan is vooral Rock grappig als Marty: zijn karakteristieke stemgeluid alleen al is vaak genoeg voor grappige momenten. Iedereen legt het echter af tegen het stel psychotische pinguïns dat vastberaden op weg naar vrijheid is. Zij zorgen zeker weten voor de leukste grappen in het geheel. De beroemde cast voegt over het algemeen helaas niet veel toe aan de personages.

Zomers tussendoortje

De felle kleuren en het hoge knuffelgehalte maken van Madagascar een vrolijke zomerfilm. Vooral de jongere kijkers zullen zich daarbij vermaken. Volwassenen vervelen zich zeker niet, maar het is duidelijk dat de film zich meer op jongeren richt: verwijzingen en humor speciaal voor volwassenen ontbreken grotendeels. Wat overblijft is een vrij korte animatiefilm met een simpel verhaal. Bij de jongere kijker zal Madagascar dan ook zeker aanslaan, voor de oudere kijker voelt de film meer aan als een zomers tussendoortje.