Nieuwe dvd’s

.
Indochine
(Régis Wargnier, 1992 • A-Film)
Indochine is een film die prachtig had kunnen zijn. Het verhaal speelt zich af in het Vietnam vanaf de jaren dertig tot in 1954, het jaar dat de Franse kolonie onafhankelijk werd en door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot de onafhankelijke staat Vietnam. De gefortuneerde Française Eliane (Catherine Deneuve) bestiert een rubberplantage en leeft samen met haar geadopteerde Vietnamese dochter Camille. Hun vredige leven wordt evenwel verstoord doordat moeder en dochter verliefd worden op dezelfde Franse officier, alsmede door de turbulente gebeurtenissen in het land.
~
Mrs. Henderson Presents
(Stephen Frears, 2005 • A-Film)
“Oh dear…” dacht Bob Hoskins toen hij naakt op de set van Mrs. Henderson Presents stond en alle mooie jonge lichamen om hem heen zag. Maar zich schamen deed de 63-jarige acteur niet: het stond toch in het script dat hij uit de kleren moest? Naakt is inderdaad een veelvoorkomend goed in deze film over het Windmill Theatre, waar in het Londen van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog naakte vrouwen te zien waren. Op de dvd bevindt zich onder meer een 24 minuten durende Making of, een audiocommentaar van regisseur Stephen Frears en een interview met hoofdrolspeler en producent Hoskins.
~
Lees hier een uitgebreide recensie van deze film.
Vital
(Shinya Tsukamoto, 2004 • A-Film)
Waar in het lichaam huist het menselijk bewustzijn? Tsukamoto zoekt op zeer fascinerende wijze het antwoord op deze vraag in het verhaal van een medicijnenstudent die zijn geheugen verliest, maar het langzaamaan weer terugkrijgt als hij door een bizar toeval het lichaam van zijn overleden vriendin voor zich krijgt op de operatietafel. Tsukamoto heeft ook in zijn meest hysterische films metafysische en existentiële kwesties blootgelegd, maar met het verstilde Vital zijn zulke fascinaties het meest direct en toegankelijk, en bovendien vormt deze film in zijn serene schoonheid een mooi contrast met Tsukamoto’s oudere werk.
~
Lees hier een uitgebreide recensie van deze film.
Hostel
(Eli Roth, 2005 • Sony)
Eli Roth houdt van zichzelf. Althans, hij houdt ervan zichzelf te horen praten. Op de vier commentaartracks van de Special Edition van Hostel is hij maar liefst vier keer te horen. Eenmaal met acteurs, webredacteur en editor, eenmaal met de uitvoerende producenten (waaronder zijn goede vriend Quentin Tarantino), een keer met producent en documentairemaker én nog een keer alleen. Hoewel vier commentaren wat veel van het goede is, zitten er leuke anekdotes en weetjes in verstopt. Zo wilde Roth erg graag Rutger Hauer als martelaar hebben, en kwam hij mede op het idee van Hostel door “de Nederlandse versie van The Vanishing,” Spoorloos, te kijken, die “echt veel beter is.”
~
Lees hier een uitgebreide recensie van deze film.