8WEEKLY staat te trappelen
Elke maand zijn er zoveel mooie albums, voorstellingen en boeken te beluisteren, zien en lezen dat het soms lastig is om de parels ertussenuit te vissen. Daarom vertellen onze redacteuren in ‘8WEEKLY staat te trappelen’ waar zij zich de komende maand het allermeest op verheugen. Deze maand kijken we uit naar een livealbum en boeken van auteurs die we bewonderen.
Marieke Lucas Rijneveld: loepzuiver en gedetailleerd
Door Suzanne Kunzeler
Ik zie erg uit naar Mijn lieve gunsteling, het nieuwe boek van Marieke Lucas Rijneveld. Ik was enorm gegrepen door haar debuutroman De avond is ongemak. Het loepzuivere en gedetailleerde taalgebruik maakt dat het leven van Jas, de hoofdpersoon, levensecht voelt. Haar schrijnende situatie komt aangrijpend dichtbij. Een prachtig boek, dus ik ben benieuwd wat ik van de tweede roman van Rijneveld kan verwachten.
Hedendaagse Homerus: het werk van Brandon Sanderson
Door Roos Wolthers
Al jarenlang lees ik alles wat de Amerikaanse fantasy-auteur Brandon Sanderson publiceert. Dat is hard werken, want hij heeft een razend tempo en schrijft bijna sneller dan je lezen kan. Het komt mooi uit dat hij zo snel schrijft, want zijn voorraad plannen en ideeën is eindeloos. Sandersons boeken zijn op allerlei niveaus briljant. Zijn werk is als Griekse mythologie, in zijn eentje bouwt hij een heel nieuw universum op waarin alle verhalen onderling met elkaar verbonden zijn. Zijn werk is fantasierijk, hij zit vol bijzondere ideeën en zijn werelden zijn beeldend en gevuld met details. Ik vraag me constant af hoe al die plotlijnen en plannen in één hoofd passen. Of hij nu een originele vorm van magie bedenkt of een klimaat-systeem: alles is altijd tot in de puntjes doordacht en uitgewerkt. Sanderson boeken geven blijk van een diep inzicht in mensen. Ze zitten vol prachtige observaties over politiek, religie, liefde en vriendschap en zijn personages zijn complex en herkenbaar. Als kers op de taart is Sanderson ook nog eens een ontzettend grappige schrijver. Komende maand komt Rhythm of War uit, deel vier uit van zijn magnum opus The Stormlight Archives. Ik kijk er al twee jaar naar uit en kan niet wachten om eraan te beginnen.
Op deze pagina vertelt Sanderson welk boek je als nieuwe lezer het best als eerste op kunt pakken.
Een troost voor indiefans: het live album van The War On Drugs
Door Joost Festen
Op 20 november verschijnt het livealbum van The War On Drugs. In een tijd waarin concerten alleen zeer beperkt of niet konden doorgaan kunnen we het album gerust als een troost zien. De livereputatie van de band is de afgelopen jaren met kracht neergezet. De laatste twee studioalbums zijn zowel door de pers als het publiek omarmd. Lost In A Dream en A Deeper Understanding hebben in grote getale de liefhebbers in de indie- en rockscene weten bereiken. Maar voor wie The War On Drugs nog niet kent: de muziek van deze band beweegt zich aan de rustige kant van de rock. Kenmerkend zijn de gitaar en toetsenklanken die nergens uit de hard bocht vliegen en de zanger die een aangenaam eigen geluid laat horen. Het is een stem die je gaat herkennen naarmate je hem vaker hebt gehoord.
Het album Live Drugs zal voor veel liefhebbers met open armen ontvangen worden nu je de band niet echt live aan het werk kan zien en horen. Het nieuwe album wordt misschien wel het livealbum van het jaar. In ieder geval kunnen we vijfenzeventig minuten lang genieten van nieuwe interpretaties van hun eigen liedjes.