Boeken / Muziek / Boeken
special: Waar kijkt onze redactie deze maand naar uit?

8WEEKLY staat te trappelen

Elke maand zijn er zoveel mooie albums, voorstellingen en boeken te beluisteren, zien en lezen dat het soms lastig is om de parels ertussenuit te vissen. Daarom vertellen onze redacteuren in ‘8WEEKLY staat te trappelen’ waar zij zich de komende maand het allermeest op verheugen. Deze maand kijken we uit naar een fluisterende stem, livemuziek en gedichten over de aarde

Violet Bent Backwards Over The Grass: een album vol sensuele en eenzame woorden
Door Maartje Amelink

Lana del Rey bracht deze zomer het audioboek Violet Bent Backwards Over The Grass uit waarop ze experimenteert met spoken word. In september verscheen de papieren editie en in oktober volgen het album en de lp. Voor wie wacht op het album is er alvast een voorproefje te beluisteren op Spotify: LA Who Am I To Love You. Met een fluisterpopstem die doet denken aan ASMR-achtige geluiden besprenkelt Lana Del Rey de stad LA met haar mix van sensuele en eenzame woorden. De vraag is of ze hier een album mee kan vullen zonder dat het gaat vervelen of zelfs irriteren. Zal ze genoeg variëren met melodie, ritme en instrumentele begeleiding? Zijn haar teksten sterk genoeg om vol in de aandacht te staan? Lana del Rey is al vaker verrassend uit de hoek gekomen, dus ik ben benieuwd waar ze mee komt nu ze deze poëtische weg is ingeslagen.

Eivør: eindelijk weer naar een concert
Door Joost Festen

Het is nog maar kortgeleden dat Eivør haar jongste album Segl met de wereld deelde op 18 september. Ruim een maand na de release staat een concert gepland in Amsterdam. Het zou een geweldige ervaring zijn om zoveel maanden na het uitbreken van Covid-19 in Nederland als eerste concertbeleving naar dat optreden te kunnen en mogen afreizen naar onze hoofdstad. Cultuuruitingen als concerten horen nu eenmaal bij de totaalbeleving van muziek.

Veel van de muziekliefhebbers waaronder uw 8WEEKLY recensent staan nu al een halfjaar ‘droog’. Het is tijd om weer eens muziek live te beleven in plaat van via een livestream op Facebook, YouTube of Instagram. En wat is er nu mooier dan livemuziek te beleven en daarbij direct te kunnen genieten van een flink aantal nieuwe liedjes die nog maar net een paar weken gedeeld zijn via streaming, vinyl en cd? Eivør zingt op haar jongste album niet alleen Engels maar ook het Faeröers. Dat is een fraaie combinatie in het dozijn nieuwe liedjes. Het aankomende concert in Paradiso Noord is onderdeel van de tournee rond Segl. Maar mogen we? En kunnen we weer genieten?

Zwemlessen voor later: gedichten over de aarde
Door Roos Wolthers

De afgelopen jaren verschijnen er steeds meer dichtbundels over de klimaatcrisis en hoe we daarmee om moeten gaan. De Zuid-Afrikaanse dichteres Antije Krog schreef een mis waarin ze odes brengt aan de zee, de wolken en wintergras, de Vlaamse Jens Meijen won de Buddingh’-prijs met zijn bundel over de complexiteit van het klimaatvraagstuk en Maartje Smits legde in haar gedichten verbanden tussen de onderdrukking van vrouwen en de onderdrukking van de natuur. Deze en tientallen andere fantastische Nederlandse dichters verenigen nu hun krachten en brengen eind deze maand samen Zwemlessen voor later uit, een verzamelbundel vol gedichten over onze planeet.

Klimaatpoëzie leeft, en dus was het hoog tijd voor een bloemlezing die de verschillende perspectieven en invalshoeken samenbrengt. In het slechtste geval wordt Zwemlessen voor later alleen een bundel die de Nederlandse poëzie over klimaatverandering in al haar complexiteit laat zien, van mooi tot woedend, hoopvol, urgent of liefdevol. In het beste geval wordt het een bundel die je laat voelen hoe krachtig kunst is, een bundel die iets teweeg kan brengen.