Zomerspecial: Canada
Ik ben dit jaar niet op vakantie gegaan. Geen tijd, om over geld maar te zwijgen. Ik ben net afgestudeerd en druk op zoek naar een baan. Op vakantie gaan was dus even geen optie. In plaats daarvan ben ik verhuisd naar Canada.
Canada, land van de elanden, hockey, en esdoorns (van het blad en de siroop). Van de stereotype beleefde mensen, die minstens één keer per uur ‘sorry’ zeggen. Van de op één na grootste landmassa ter wereld. Canada biedt genoeg ruimte om te doen en laten wat je wilt, zolang het maar niet iets is wat Amerikanen zouden doen, want Canadezen houden niet van Amerikanen. Lees hier over vijf verschillende plekken in Canada, voor verschillende type mensen, om verschillende dingen te doen.
1. De suburbs
Verrassend genoeg is de hardst groeiende locatie op dit moment het meest Amerikaanse wat je je kan voorstellen: de suburbs. Elke stad, groot of klein, heeft een aantal suburbs. Wil je niets met andere mensen te maken hebben, je je in je eigen huis verschansen, en geen enkele culturele bezigheid om je heen hebben, dan zijn de suburbs echt iets voor jou. Je hoeft niet te verwachten dat je iemand op straat tegenkomt, want mensen in de suburbs houden niet van buiten, en ook niet buurten. Ideaal voor een anoniem bestaan.
2. Toronto
Het tegenovergestelde van de verlaten suburbs is Toronto, Canada’s grootste stad en een populaire vakantiebestemming. Toronto is geen charmante stad – je hoeft er geen indrukwekkende architectuur of gezellige straatjes te verwachten. Maar er is een hoop te bezoeken, zoals het natuurhistorische Royal Ontario Museum en de iconische CN Tower. Daar kun je op 342 meter hoogte op een glazen vloer staan, voor als je een lichte hartaanval wilt creëren. Verder host Toronto het jaarlijkse filmfestival, dat vorige maand gaande was.
3. Een studentenstad
Als je de broster-look onder de knie wilt krijgen, of allang hebt, dan is studeren in Canada iets voor jou. Negen van de tien Canadese studenten in een typische studentenstad – vooral de mannelijke – dragen deze look feilloos uit. Ze combineren hun boardshorts en tanktops met haarknotjes en overtollig baardhaar. Je kunt deze look verwachten in steden als Londen en Waterloo (in Ontario – niet de Europese equivalenten), en naar verluidt in Vancouver, wat de hoofdstad van bro zou moeten zijn (de Broofdstad). Maar daar ben ik nog niet geweest, dus dat weet ik niet zeker.
4. De McMichael Art Gallery
Het lijkt misschien alsof het in Canada aan kunst schort, maar niets is minder waar. Ietwat verscholen in een park ten noorden van Toronto ligt de McMichael Gallery. Daar hangen veel werken van een kunstenaarscollectief waar de Canadezen trots op zijn: The Group of Seven. Deze zeven heren trokken er in het begin van de twintigste eeuw op uit om de wildernis van hun geboorteland op doek te zetten. Meneer en mevrouw McMichael waren fan van hun werk, kochten een boel aan, en hingen dat op in hun galerie, samen met inheemse kunst. Het resultaat is een galerie waar je je kunsthart kunt ophalen.
5. Een huisje aan het meer
Dat de Group of Seven ontzag voor hun geboorteland had, is te begrijpen als je de stad uitgaat, richting de meren. Ten noorden van Toronto ligt het Muskoka district, met zo’n 1600 meren. Maar de rest van het land heeft er ook genoeg – naar schatting zo’n drie miljoen. Aan veel van die meren staan huisjes, of cottages, waar je eigenlijk al het goede van de rest van het land kunt combineren. Als je je compleet wilt afzonderen, dan kan dat. Als je de hele dag in je zwembroek wilt rondlopen met je haar in een knot, dan kan dat. Een hoge toren mist, maar daarvoor krijg je een levend schilderij terug, inclusief wasbeertjes in je tuin. O Canada.