Kunst
special: Een zomer in Helsinki met een uitstapje naar Tallinn
design museum Helsinki

Zomerspecial: Helsinki & Tallinn

Vanwege een bruiloft bevond ik me deze zomer in Helsinki. Reden genoeg, besloot ik, om deze hoofdstad eens goed onder de loep te nemen. En waarom niet, zoals de Finnen zelf ook zo graag doen, er een tripje naar Tallinn aan vastplakken?

Ongeveer één op de vijf Finnen is woonachtig in Helsinki en omstreken. Dit maakt de stad tot het onbetwiste culturele, politieke en economische centrum van Finland. Toch moet niet gedacht worden aan een wereldstad. Met zijn 600.000 inwoners is de stad vrij bescheiden vergeleken met andere hoofdsteden; een typisch Scandinavisch verschijnsel. Finland wordt wereldwijd geroemd om zijn designmerken als Iitala, Arabia en Marimekko. Overal in Helsinki is te merken dat de Finnen hier trots op zijn. Niet alleen wordt het op iedere straathoek verkocht, het serviesgoed van deze merken lijkt ook een standaard in ieder koffietentje en restaurant.

Helaas ontbreekt het in Helsinki wat aan gezellige kroegen, een feit dat wellicht verband houdt met het feit dat alcohol er vrij prijzig is. Om eens een weekend goed op stap te gaan, maken veel Finnen dan ook regelmatig de oversteek naar naar Tallinn. Met de boot is het slechts twee uur naar de Estse hoofdstad en tijdens deze tocht word je ook nog eens vermaakt met gratis bingo en karaoke. Tallinn kent een middeleeuws centrum, een groot contrast met de strakke architectuur van Helsinki. Reken in deze stad op een warm onthaal. Sinds Estland in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie heeft het haar deuren met veel liefde open gezet voor toeristen.

Top vijf

Natuurlijk kennen zowel Helsinki als Tallinn een aantal verplichte nummers. Niet te missen zijn de Lutherse domkerk en het Jean Sibelius monument in Helsinki. Ook Tallinn kent de nodige bezienswaardigheden in het oude centrum. Volg een gratis stadstour die iedere dag om 12 uur door studenten gegeven wordt en je doet ze in twee uur allemaal aan.

Deze top vijf is bedoeld als een aanvulling op bovenstaande verplichte kost.

  1. Depeche Mode Baar – Bar in Tallinn die in het geheel gewijd is aan deze elektronische band.
  2. Design Museum – Een kijkje in de rijke geschiedenis van Fins design.
  3. Moomin Shop – Van onderzetters tot telefoonhoesjes: alles van deze onweerstaanbare Finse wezentjes is hier verkrijgbaar.
  4. Kohvik Must Puudel – Hippe koffietent in Tallinn met ruime keus aan taart en toetjes.
  5. Hietaniemi-strand – Prachtige wandeling langs de kust van Helsinki.
depeche mode baar

Foto: Emma Fiona Johnson – Depeche Mode Baar

Depeche Mode Baar

Het concept is zo volstrekt idioot dat het een bezoek meer dan waard is. Al vanaf buiten klinken de synthesizers, een verademing in het historische centrum dat als vele in zijn soort ten prooi valt aan toeristische handwerk- en delicatessenwinkeltjes. Een vluchtige blik naar binnen werpen wordt door een steile trap naar beneden onmogelijk gemaakt. Gelegen in een summier verlichte kelder onttrekken het barpersoneel en de bezoekers zich aan alles wat niet Depeche Mode is.

In 1999 werd de bar opgericht door een toegewijde fan die zijn favoriete band wilde eren. Sindsdien is er weinig veranderd. De gehele dag staat een concertregistratie op repeat. Dankzij de vele beeldschermen hoeft er uit geen enkele hoek ook maar een seconde van het optreden gemist te worden. Om een Long Island Ice Tea hoef je hier niet te komen; het barpersoneel verstaat enkel bestellingen als ‘één Personal Jesus en twee Just Can’t Get Enoughs’. Fan of geen fan: een bar met toewijding van deze proportie is per definitie de moeite waard.

Bekijk ook eens onze andere zomerspecials van Antwerpen, JavaHelsingør en Regensburg.