Muziek / Achtergrond
special:

Voorbeschouwing: Down The Rabbit Hole

De zomer is vandaag officieel van start gegaan, dat betekent ook dat het festivalseizoen weer begonnen is. Dit weekend is onder andere Best Kept Secret festival in de Beekse Bergen aan de gang en volgend weekend mogen we kennis maken met een compleet nieuw festival: het jongere zusje van Lowlands, Down The Rabbit Hole.


Voor het eerst sinds een aantal jaren is het populaire Lowlandsfestival dit jaar niet meteen binnen enkele uren uitverkocht. Afgelopen week ging pas het laatste kaartje de deur uit. Op de social media was direct te lezen dat het festival niet meer kan opboksen tegen alle andere festivals die als paddenstoelen uit de grond schieten, zoals festivalzusje Down The Rabbit Hole. Is dit erg? Nee. Niets is fijner dan vlak voor het festival nog kunnen beslissen of je wilt gaan of niet.

Dit is niet alleen het geval bij Lowlands; de kaartverkoop bij andere muziekfestivals lijkt ook niet  denderend te lopen. Het nieuwe Down The Rabbit Hole in Beuningen is volgende week al, maar nog niet uitverkocht. Het lijkt erop dat mensen willen afwachten welke festivals en welke programmeringen deze zomer allemaal te bieden heeft. Wij hebben echter genoeg redenen om volgende week af te reizen naar de Groene Heuvels in Ewijk.

Groen avontuur
De organisatie ligt in handen van de mensen van Lowlands. Met een line-up waar je U tegen zegt (onder andere The Black Keys en Foals) willen zij een totaal nieuwe festivalervaring bieden. Één van de aspecten wat dit festival anders maakt, is de grootte van het terrein. Lowlands-directeur Van Eerdenburg vertelde eerder dit jaar op 3voor12 Radio dat het groene gebied van het festival heel uitgestrekt is. Bij festivals als Lowlands of Pinkpop komt het vaak voor dat je hutje mutje naar het volgende podium loopt. Dit zal niet het geval zijn bij Down The Rabbit Hole. Hiervoor hebben de organisatoren stiekem afgekeken bij hun Amerikaanse collega’s: de festivals daar zijn altijd op enorme terreinen, waardoor er een gevoel van vrijheid wordt gecreëerd.

Het festival ligt, net als Best Kept Secret, midden in het groen. Dat is niet de enige overeenkomst. Best Kept Secret is met haar tweede editie ook nog tamelijk nieuw, Down The Rabbit Hole heeft net als Best Kept Secret op haar eerste editie drie podia plus er wordt op beide festivals veel aandacht geschonken aan de diversiteit aan eten. Toch is er een groot verschil. Waar Best Kept Secret tegen een uurtje of twee ‘s nachts toch echt klaar is met de programmering, gaat Down The Rabbit Hole door. Het festival is een mix van optredens overdag en voornamelijk dj’ s s’ nachts. Ook is er overdag meer te beleven: je kunt je dag beginnen met yoga op het Idyllische Veldje of je avond met een film in de Cinevan, een kleine bioscoop. Een soort van kleine Lowlands? Wie weet, we zullen het volgend weekend gaan meemaken. Er wordt ons in ieder geval een weekend vol “avontuur, verwarring, psychedelica en surrealisme” beloofd.

Down The Rabbit Hole zal vrijdag 27 juni, zaterdag 28 juni en zondag 29 juni plaatsvinden. Op het programma staan onder andere MGMT, De Staat, The Black Keys en Foals.