Muziek / Achtergrond
special: Le Guess Who: voorbeschouwing

Utrecht wederom het decor voor eigengereid Le Guess Who

De feestdagen staan voor de deur. Dat betekent naast de gehoopte portie gezelligheid, ook een grote hoeveelheid tradities en plichtmatigheden. Wie zich wil wapenen tegen deze overdaad aan conventies, zit goed bij het eigenzinnige muzikale aanbod dat het Utrechtse Le Guess Who Festival de bezoeker voorschotelt.

Hoewel de opzet ieder jaar iets groter lijkt te worden, verandert er weinig aan de formule van Le Guess Who. Een aantal grotere zalen, aangevuld met sfeervolle kleinere locaties, biedt ook dit jaar een aanbod voor de avontuurlijk ingestelde luisteraar, die nét iets buiten de paden van de mainstream wil treden. 8WEEKLY grasduint door de line-up, en komt met een bordje potentiële krenten.

Little Wings
Voor wie relatief kalm in de stemming wil komen, is Little Wings op de vrijdagavond in de Ekko een aanrader. De geërodeerde stemplooien van Kyle Field croonen stemmig en prettig onvast over dromerige lo-fi melodieën. Het knusse gevoel dat de Ekko toch al heeft kan maar zo eens een bondgenoot vinden in deze muziek.

Donderdag 29 november in de Ekko, 20:00

Mono

Mono

Mono

Dat Le Guess Who al lang niet meer het Canadese onderonsje is dat het eens was bewijst onder andere de programmering van Mono. Deze Japanse post-rockers brengen uiterst gedetailleerde en traag meanderende melodieën voort. Gitaarmuziek op de vierkante centimeter met veel gevoel voor extatische, transcendentale climaxen. Met de melancholie van vallende herfstblaadjes nog op het netvlies gebrand, kan dat meer dan goed toeven worden.

Donderdag 29 november in Tivolo Oudegracht, 21:30

Why?
Het muzikale kompas van Why? wijst altijd naar zalvende popmelodieën. Gelukkig bezit de band genoeg avant-gardistische gekte en eclecticisme om geen moment voorspelbaar te worden.

Vrijdag 30 november in de Ekko, 23:00

Broeder Dieleman
Het Utrechtse Beep Beep-label is goed vertegenwoordigd op deze editie van Le Guess Who. Een van de interessante namen die ze programmeren is Broeder Dieleman. Nederlandstalige folk, sober gearrangeerd en vol weemoed. Voor de liefhebbers van romantische nostalgie!

Vrijdag 30 november in de Kargadoor, 23:15

8WEEKLY MediaPlayer

Beak>
Wie de kunstmatige kerstverlichting buiten een al te grote farce vindt, kan zich in het donker verschuilen bij Beak>. Een ongepolijste mix vol harde industriële klanken en klinische ritmes. Een aanslag op de oren wordt het zeker, en met geluk een bovenzinnelijke ervaring.

Zaterdag 1 december in Tivoli de Helling, 23:00

Amen Ra

Amen Ra

Amen Ra

Wie in hogere sferen wil blijven kan terecht bij de Belgen van Amen Ra in Db’s. Een erg noisy geheel met massieve gitaren en een theatraal gevoel voor occultisme. Als een uitnodiging voor een zwaarmoedige seance aanlokkelijk klinkt, is deze band niet te missen.

Zaterdag 1 december in Db’s, 00:00

Diiv

Diiv

Diiv

Diiv brengt melodieuze indie-muziek, waarbij de sound en de textuur prevaleren boven zang en songstructuren. Het geluidsbeeld kenmerkt zich door veel galm, waardoor vergelijkingen met een new-wave band als Joy Division zich opdringen.

Zondag 2 december in de Ekko, 17:30

Destroyer

Op papier lijkt de combinatie van blazers, een gladde mix en relaxte melodieën te wijzen op vermaledijde softpop. Destroyer weet dit alles echter met zoveel flair en bijdehante cool te brengen dat ze het knuffeldier van muziekpuristen is geworden. Een relaxte oase tussen alle donkere klanken.

Zondag 2 december in Tivoli de Helling, 21:30

8WEEKLY MediaPlayer