Vijf jaar plaatjes schieten
.
Vijf jaar filmen levert in ieder geval genoeg materiaal op om evenzoveel dvd’s te vullen. Daarmee wordt voorganger Planet Earth weliswaar niet overtroffen, maar het blijft (inclusief Making of..) wel een imposante dikke vier uur vermaak opleveren. De lengte van deze onderneming stelt de filmers tevens in staat om shots te maken waarvoor je in de meeste gevallen geen tijd hebt. Als een beoogd shot in een bepaald jaar niet lukt kom je gewoon het volgende jaar weer terug en probeert het nog een keer. Geduld is, zeker bij natuurdocumentaires, een schone zaak.
Filmen tijdens Irene
Noord-Amerika bestrijkt een groot gebied, met een diversiteit aan flora en fauna. Doordat de makers jarenlang konden filmen zijn ze in staat gebleken een redelijk beeld te schetsen van de natuur in dit hele uitgestrekte gebied. Van Canada tot aan Costa Rica in Midden-Amerika kunnen we genieten van beelden van de ongerepte schoonheid van de natuur. Daarnaast was het team filmers in het bezit van de nieuwste apparatuur, zoals een cineflex camera ter waarde van een half miljoen. Dit stelde hen in staat ook onder de meest barre omstandigheden stabiele en haarscherpe beelden te maken. Die tijdens orkaan Irene zijn daar een mooi voorbeeld van.
Na vijf jaar filmen ga je niet beknibbelen op de dvd-commentaren. Dus huur je voor de Nederlandse versie een geschikte en aansprekende naam in. Rutger Hauer voorziet de beelden vijf dvd’s lang van zijn commentaar. En nu je zijn markante verschijning een keer niet in beeld ziet valt pas op hoe prettig zijn stemgeluid is. Ideaal voor het inspreken van documentaires zoals deze.
Licht teleurstellend
Net zolang werken aan North America als aan Planet Earth, maar dan niet veel meer dan een redelijk standaard natuurdocumentaire opleveren is licht teleurstellend. Uiteraard zitten er genoeg mooie beelden in deze productie,maar niet meer of minder dan in welke andere hedendaagse natuurproductie. De aankondiging van deze box doet reikhalzend uitkijken naar oogverblindende beelden, maar misschien zijn we tegenwoordig te verwend, want North America is verre van uitzonderlijk.
Door de omvang van het project is het bijna onmogelijk een consistent beeld van de Noord-Amerikaanse natuur neer te zetten. De film springt van het ene dier naar het andere onderwerp en doorkruist kriskras het continent zonder dat je ergens echt meegesleept wordt. Het geheel komt nogal fragmentarisch over en alleen de titels van de afzonderlijke dvd geven een aanwijzing voor de samenhang. ‘Born to be wild‘ behandelt geboortes, jonge beesten en adolescent gedrag, ‘The Fight to Survive‘ laat de gebruikelijke gevechten tussen jagers en prooi zien, ‘Seas and Shores‘ richt zich op de kustgebieden etc.
Hoge verwachtingen worden niet waargemaakt
De makers beschikken weliswaar over Rutger Hauer, maar laten hem de meest stompzinnige dingen zeggen. Niet echt de manier om de kijker mee te krijgen in het verhaal. Zo zien we op dvd 1 bijvoorbeeld een jong geitje over een boomstronk springen terwijl Rutger Hauer de briljante tekst ‘Hoe deze hindernis te nemen?’ uitspreekt. Zat Rutger zelf de beelden wel te bekijken die hij van commentaar voorzag? Want iedereen ziet op dat moment toch echt een geitje gewoon over een boomstronk springen, maar Hauer vraagt zich nog af hoe dat geitje die klus moet gaan klaren. Of anders de fantastische uitspraak ‘Dit knuffeldier gaat over lijken, maar haar naam is haas.’ Op zich toepasselijk bij beelden van een fluithaas die de hersenen van een overleden vogel op peuzelt, maar ook lichtelijk infantiel.
De verwachtingen gezien de beschikbare tijd en budget waren hooggespannen, maar worden niet waargemaakt. Daarvoor is er te weinig nieuws onder de zon. Uiteraard zien we mooie natuurbeelden en de beelden van natuurgeweld zoals stormen en branden zijn ook zeker erg indrukwekkend. Maar het is niet beter dan andere, al bekende, beelden. De Making of.. (‘North America revealed‘) rept steeds over unieke beelden en voor de vier hier uitgelichte elementen zal dat ook zeker kloppen, maar daarnaast bevat de box ook nog vier uur niet unieke beelden.
Door het fragmentarische aspect van North America wordt het niet echt een meeslepende documentaire. Wil je meegesleept worden en tevens fascinerende beelden zien kijk dan bijvoorbeeld naar Great Bear Stakeout van BBC Earth. Daar kunnen ze bij Discovery nog iets van leren.