Film / Achtergrond
special: Short Term 12

LIFF: Problematische tieners

.

Hoe complexe materie toegankelijk wordt gemaakt, toont Destin Cretton in Short Term 12. In zijn film draait het om Grace, die haar werk in een opvang voor probleemjongeren vol overgave doet. Maar de komst van het nieuwe meisje Jayden brengt haar eigen traumatische ervaringen naar boven. Problemen en ervaringen die Grace diep had weggestopt. Met name de gevolgen die dit heeft voor haar relatie met collega Mason lijkt Grace niet goed te kunnen overzien.

~

Met Short Term 12 gunt Cretton ons een blik in de Amerikaanse jeugdopvang. Hij heeft er zelf een aantal jaren gewerkt en zijn film is dan ook gebaseerd op persoonlijke ervaringen en verhalen die hij hoorde van anderen binnen het werkveld. Voor een film over problematische jongeren weet zijn film echter een warme en zelfs komische toon te behouden, ondanks de tragiek waarmee de personages omgeven zijn. Misbruik, huiselijk geweld en incest zijn immers aan de orde aan de dag. De twee krachtigste momenten zijn die waarin twee jongeren aan de hand van een rap en tekeningen onthullen wat hen overkomen is. Iets wat niet met woorden te beschrijven is, maar op een kunstzinnige manier des te sterker overkomt.

Dat de jonge Grace ook een problematisch verleden heeft, doet in eerste instantie wat gekunsteld aan. Anderzijds maakt juist dat haar tot zo’n gedreven kracht. De scène waarin ze Jayden redt uit de monsterlijke klauwen van haar vader is wat overdreven, maar maakt met humor weer veel goed. Als geheel weet Short Term 12 de goede balans te houden: zijn zwaar beladen thema en heftige gebeurtenissen gaan gepaard met humor en relativering, wat de film toegankelijk maakt voor een groter publiek. Daarbij schuwt Cretton de kritische noot naar hogergeplaatsten als psychiaters niet. Brie Larson en John Gallagher Jr. zetten hun rollen van Grace en Mason overtuigend en subtiel neer, iets wat overigens voor de gehele cast geldt. Short Term 12 kreeg de hoogste publiekswaardering en mocht met de LIFF publieksprijs naar huis.