Boeken / Achtergrond
special: 15-18 november in Den Haag

Crossing Border 2006

Dat de kruisbestuiving tussen muziek en literatuur een moeilijke opgave is, bewees de afgelopen boekenweek maar weer eens. Een aantal leuke nieuwe multidisciplinaire festivals werd gelanceerd, maar op een paar uitzonderingen na bleef de chemie tussen de twee kunstvormen uit. Het festival dat dit fenomeen in 1993 in ons land op de kaart zette en dat het nog steeds het meest succesvol brengt, is Crossing Border. Van 15 tot en met 18 november vindt de veertiende editie in Den Haag plaats.

~

Ook op Crossing Border is het echter elk jaar afwachten hoe de cocktail van literatuur en muziek valt. Het programma bestaat doorgaans voor een groot gedeelte uit concerten en spoken word optredens. De gedroomde kruisbestuiving moet vaak komen van gelegenheidsprojecten, schrijvers die begeleid worden door muziek bijvoorbeeld, waar het dan voornamelijk de vingers kruisen is over de voordrachtskwaliteiten van de literator in kwestie. Zo is daar dit jaar onder andere een optreden van de schrijver Thomas van Aalten, die een performance zal geven met het lawaaiduo zZz, en de kunstenaar en muzikant Jon Langford – die ook het affiche voor het festival ontwierp – treedt op met zijn multimediaproject The executioner’s last songs, een combinatie van kunst, muziek en voordracht.

Londonstani

Van oorsprong is Crossing Border een behoorlijk elitair-intellectuele aangelegenheid, maar daar lijkt de organisatie wat aan te willen doen. Veelbelovend is bijvoorbeeld het hiphopfestivalletje Londonstani waarmee Crossing Border woensdag het avondprogramma opent. Het is vernoemd naar het boek van Gautam Malkani over vier jonge radicaliserende Pakistani’s uit de buitenwijken van London dat in Groot-Brittanië veel stof deed opwaaien. Malkani zelf zal acte de présence geven en er zullen optredens zijn van hiphopacts met welluidende namen als Typhoon, Dicecream, Ms Scandalous, Kubus & Bang Bang, Blaxtar, Wudstik, The Panjabi Hit Squad, en Alyssia. Helaas is het een los programmaonderdeel waar de bezoeker apart voor moet betalen.

Op literair terrein zijn ook dit jaar enkele grote namen gestrikt. Met name Benjamin Kunkel springt in het oog, de auteur van de veelbesproken roman Indecision, die een krachtige schets geeft van de huidige lusteloze generatie twintigers. Op Crossing Border komt hij samen met zijn mederedacteuren van het tijdschrift N+1, waarin, net als in Kunkels roman, een nieuw engagement wordt verkondigd. Enkele andere bekende literatoren die zullen optreden: DBC Pierre, Marcel Möring, Jan Rot, Abeldaker Benali en Annelies Verbeke.

Muzikaal gezien is er traditiegetrouw een mooie combinatie van oud en jong bloed en komen er zeer veel verschillende stijlen aan bod, van klezmer tot pop, van jazz tot rootsmuziek. Een greep uit het programma: de Vlamingen van Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU), die een moeilijk te definiëren maar prachtige mix van pop, folk en klassieke muziek maken. Een andere Vlaming, de troubadour Admiral Freebee, komt deze keer solo naar Den Haag, maar ook in zijn eentje is hij een aanrader. Verder het Amerikaanse Midlake, dat met het lyrische getitelde The Trials of Van Occupanther een spannende tweede plaat maakte. Spraakmakender is de folkrock van The Veils, die op hun album Nux Vomica een zeer mooie donkere sound hebben gevonden. Op Crossing Border kun je echter ook nieuwe ontdekkingen doen. Van vaderlandse bodem bijvoorbeeld het piepjonge Roosbeef en de funky jazz van Room 11. Verder onder andere de veelbelovende singer-songwriter Fionn Regan. Het is slechts een kleine greep uit het wederom zeer diverse aanbod van Crossing Border. Het belooft een mooie editie te worden. Zie voor het uitgebreide programma en kaartverkoop: www.crossingborder.nl