Muziek / DVD

Shake it like a Polaroid picture

recensie: Outkast: The Videos

Als er één act is die de Amerikaanse hiphop-wereld flink op zijn kop heeft gezet, dan is dat Outkast. Met het vorig jaar verschenen dubbelalbum Speakerboxxx/The Love Below gaven André 3000 en Big Boi alle, met mooie schaarsgeklede vrouwen rond dure auto’s en zwembaden dansende, rapmiljonairs het nakijken. De onlangs verschenen dvd van Outkast met daarop alle video’s van het tweetal laat zien waarom Outkast inmiddels zo’n aparte status heeft bereikt. Wel moet gezegd worden dat het tijdstip van verschijnen wel heel vreemd is. Er zijn nog maar twee singles van het dubbelalbum verschenen, terwijl er van voorganger Stankonia vier nummers werden uitgebracht op single. Er komt, kortom, nog veel meer moois van Outkast in de loop van het jaar, dat eigenlijk ook op deze DVD had moeten staan.

Outkast: The Videos is vooral leuk omdat je juist door het zien van de clips goed kunt zien welk een ontwikkeling de twee hebben doorgemaakt. De eerste twee clips (Player’s Ball en Southernplayalisticadillacmuzik), afkomstig van de plaat met die lange titel, laten André 3000 en Big Boi nog zien als relatief normale rappers. Met name André, die zich tegenwoordig kleedt als alternatieve dandy, is voor de latere fan niet meer te herkennen met zijn korte haar en standaard hiphopshirts. De clips van het tweede album ATLiens uit 1996 worden al meer bizar. De tegenwoordige eigenzinnigheid begint vorm te krijgen in de steeds vreemder wordende clips, zoals bij het buitenaardse Elevators (Me & You).

Die dieren

Met het in 2000 verschenen Stankonia beet Outkast zichzelf vast in het internationale poplandschap door een mix van prachtige originele hiphop en briljante popsongs. Ms. Jackson was het nummer waarmee het tweetal echt doorbrak in Nederland en dat is niet in de laatste plaats door de briljante clip die het nummer vergezelde (de clip met die dieren). Gevolgd door Big Boi en André op hun bizarst in So Fresh, So Clean.

Jockey-look

Maar de het tweetal zou zich op het visuele gebied nog overtreffen, wat blijkt uit de verlengde clips van The Way You Move (van Speakerboxx) en Hey Ya! (van The Love Below). En ik kan je wel vertellen dat de clip van dat laatste nummer ongetwijfeld de geschiedenis in gaat als een van de grappigste ooit. De jockey-look van André 3000 is toch gewoon te geestig voor woorden. De toegevoegde singleversies van deze nummers zijn echter overbodig en ook is de photo gallery op deze dvd niet echt de moeite waard. Wie gaat er nou foto’s zitten kijken op televisie? Foto’s moet je in je handen kunnen houden to shake it, shake it, shake it like a Polaroid picture.