Muziek / Album

Net Lego

recensie: Archie Bronson Outfit - Derdang Derdang

De Engelse band Archie Bronson Outfit is door Mojo genomineerd voor de Best New Act Award die op 6 juni wordt uitgereikt. Misschien een dubieuze eer als je ziet dat de band de nominatie onder andere deelt met het R&B-sterretje Corinne Bailey Rae. Ander genre, laten we maar zeggen. Hun tweede plaat Derdang Derdang is al een tijdje uit, en 8WEEKLY besloot hem dan toch maar de aandacht te gunnen die hij blijkbaar verdient.

Archie Bronson Outfit is onderdeel van het label Domino, waar ook de schotse band Franz Ferdinand haar platen uitbrengt. De band speelt rock ’n roll met een gestroomlijnd en toch rauw geluid. Derdang Derdang verschilt wat dat betreft niet van het debuutalbum Fur: de sound is weinig veranderd.

Swingende klassiekers

Er staan echter op de nieuwe plaat een paar iconisch swingende klassiekers zoals Cherry Lips en Dart For My Sweetheart. Got To Get (Your Eyes) zou met zijn gulzige wanhoop niet misstaan op een Tour of Duty-verzamelaar. Daarna fragmenteert Derdang Derdang in een psychedelische tour de force, waarin de stem van leadzanger Sam Windett haast voortdurend hysterisch naar de uitgang van het nummer lijkt te zoeken.

~

Het primitieve geluid van Archie Bronson heeft een zekere charme, maar op gegeven moment gaat het je tegenstaan: het is hoekig, er gebeurt weinig onverwachts, het klinkt al snel akelig vertrouwd en de ritmesecties en gitaarpartijen van de verschillende nummers zou je als Lego uit elkaar kunnen halen en opnieuw kunnen rangschikken, zonder dat het erg veel verschil zou maken.

Het laatste nummer is een akoestische versie van Dart For My Sweetheart. Het is vooral de plotselinge naaktheid die pijn doet aan je oren. Met alleen akoestische gitaar en zang is het een wezenloos niemendalletje en blijft er niets over van die opzwepende single. Waarom is dit toegevoegd? Vonden ze dit zelf mooi of is het zelfspot over de schijnbare eenvoud van hun muziek? Ik vrees het eerste.