Film / Films

Klu(i)sje

recensie: The Italian Job

.

~

Charlie Croker (Mark Wahlberg) bedenkt het ultieme plan om de brandkluis leeg te halen, zonder ook maar een wapen te voorschijn te halen. Onderdeel van het plan zijn hacker Lyle (Seth Green), undercover man Steve Frezelli (Edward Norton), explosievenexpert Left-Ear (Mos Def), racegek Handsome Rob (Jason Statham) en de voormalige mastermind John Bridger (Donald Sutherland).
Het plan is tot in de puntjes uitgewerkt en de diefstal loopt gesmeerd. Het enige waar Charlie niet aan gedacht heeft is dat een van zijn eigen mannen hem zou verraden. Frezelli gaat ervandoor met de buit en doodt daarbij John. Een jaar later komen de mannen bij elkaar om het Steve betaald te zetten. Een groots opgezet plan moet ervoor zorgen dat ze het goud weer terug kunnen stelen. Hiervoor hebben ze John’s dochter Stella (Charlize Theron) nodig, een officiele kluiskraker. Haar wraak zal zoet zijn.

Mini’s

~

Mini’s spelen een centrale rol in The Italian Job en het moet gezegd worden: de kleine auto wordt een stuk aantrekkelijker als je er de weg mee onveilig kunt maken. Ze worden gebruikt in een van de grootste verkeersopstoppingen allertijden en in de metrotunnels onder Los Angeles. Fijn toch dat je met een mini overal tussendoor kunt komen en lekker kunt scheuren? Je raadt het al. The Italian Job is de actiefilm van deze nazomer. Met een beetje humor en heel veel actie laten de mini’s zich van hun beste kant zien, net als de acteurs. Achtervolgingen ter land, ter zee, en een beetje ter lucht. Deze actiefilm heeft het allemaal.

Acteurs

~

Deze film bewijst het weer eens: Edward Norton is en blijft een acteur van wereldklasse. We hadden al een tijdje niets van hem gehoord, maar het is goed te weten dat een talent als Norton niet achter de geraniums wegkwijnt. Hij weet de kijker tegen zich te krijgen, als de verrader Steve Frezelli. Maar ja, wat wil je ook met zo’n naam? Verrassend genoeg was ook Mark Wahlberg als acteur aangenaam voor het oog, al moet ik wel toegeven dat hij schijnbaar maar een beperkt aantal gezichtsuitdrukkingen heeft die op meerdere situaties van toepassing kunnen zijn. Van Charlize Theron kun je vooral zeggen dat ze zich heel erg thuis voelde in haar rol als scheurende hot chick.

Avondje film

The Italian Job zit boordevol actie, spanning en humor. Misschien blijft deze remake niet zo lang op je netvlies hangen als het origineel uit 1969, maar het laten verdwijnen van een pantserwagen in de grootste verkeersopstopping die Los Angeles ooit gekend heeft, is toch het bewonderen waard.