De apocalyps in schitterend zwartwit

In deze zwanezang van Béla Tarr, de Hongaarse grootmeester van de trage cinema, luiden een wild paard, een storm en jankende cello’s het begin van het einde in. In prachtige takes toont hij het leven van een vader en dochter en de ondergang van Gods schepping.
~
In dertig takes wordt deze ondergangsparabel verteld door de Hongaarse grootmeester van de trage cinema. Gewapend met cameratalent Fred Kelemen opent de film met een prachtige take, waarin een wild paard, de storm en jankende cello’s het begin van het einde inluiden. In de van Tarr bekende zwartwitpracht ploetert de film gestaag verder. De film handelt over het einde der tijden, de aanstaande apocalyps en toont ons de laatste zes dagen van vader, een palinkastoker, en dochter Ohlsdorfer die op een afgelegen platteland een vervallen boerderij bewonen. Uiterst minimaal, in tekst, handelingen, personages en gebeurtenissen. Zes dagen had God nodig om de aarde te scheppen. Zes dagen, samengevat in 146 minuten, heeft Béla Tarr nodig om de schepping ongedaan te maken. God is dood zei Nietzsche, maar nu deze gek geworden is, is het de beurt aan de mens. Die ondergang wordt op een prachtige subtiele manier, met bovennatuurlijke verschijnselen weergegeven. Zo stoppen de houtwormen met eten, evenals het paard, wil het vuur niet meer branden en blijft het voor eeuwig nacht.
Ondergang
~
Met zijn film Damnation (Karhozát) uit 1988 brak Tarr met de sociaal-realistische filmstijl die hij daarvoor hanteerde. De daarop volgende films lijken allemaal hetzelfde thema van de menselijke conditie als uitgangspunt te hebben, waarbij de mens meer en meer afglijdt tot onverschilligheid. Een overlevingskunstenaar die, zoals Tarr in vele interviews noemt, ondanks alles recht heeft op een menswaardig bestaan. Dat dit niet altijd dramatisch hoeft te zijn, bewijst de subtiele humor in zijn films. In The Turin Horse komt dit in de vorm van de enige lange monoloog die voorzien wordt van kort wedercommentaar en de af en toe gortdroge voice-over, die ons vertelt over onder andere kapotvallende dakpannen.
Uitdovend hoogtepunt
Met The Turin Horse nemen we afscheid van een eigenzinnig en visionair cineast. Zijn ‘handtekening’ van lange shots in statig zwartwit met een minimalistische soundtrack en universeel thema als de menselijke conditie heeft na vijf films zijn hoogtepunt bereikt in The Turin Horse. De film dooft langzaam uit in zwart en buiten lijkt de storm te gaan liggen. Net als bij Elliot, not with a bang, but a whimper.