Boeken / Fictie

Groningen als popstad

recensie: Nothing Going On In The City: 40 jaar popmuziek in Groningen

Even geleden zat ik op het terras aan een tafeltje naast de zanger van de Groningse band IsOokSchitterend. Deze groep had in 1997 een grote hit met het nummer Voltooid Verleden Tijd (een zesde plaats als hoogste notering). Ik hoorde hem tegen iemand zeggen dat hij trots was op een tweede plek op de ranglijst van meest succesvolle liedjes afkomstig uit Groningen. Voltooid Verleden Tijd scoorde zelfs hoger dan Liefdesliedjes van de Jazzpolitie! Deze informatie had hij uit het onlangs verschenen boek Nothing Going On In The City van Koen van Krimpen.

~

Jarenlang heeft Van Krimpen materiaal verzameld over alles wat in Groningen met popmuziek te maken heeft. Het boek is als een grote knipselmap en zichtbaar gemaakt door een gepassioneerd verzamelaar. Er wordt een rijkdom aan oude foto’s, posters en zelfs concertkaartjes gepresenteerd, aangevuld met veelal zeer volledige en informatieve teksten. Helaas laat het boek zich door een ietwat hakkelende schrijfstijl niet zo heel makkelijk lezen. Dit wordt echter volledig goedgemaakt door de enorme hoeveelheid informatie.

Little Ritz & The Rocking Butterflies

Het is vooral heel aantrekkelijk om de jaren zestig en zeventig, toen ook bij ons het Rock ‘n’ Rollgevoel aantrad, eens grondig door te nemen. Een keur van illustere namen als Big Hill & The Rock Bombers, Johnny Dynamite & The Weedons, Little Ritz & The Rocking Butterflies en Margriet Peining passeren de revue. Het moet een behoorlijke klus zijn geweest om al deze bandjes te voorzien van een biografie. Van Krimpen is hier wonderwel in geslaagd. Hij heeft het boek ook zeer overzichtelijk weten te houden. Het is daardoor makkelijk om de gehele carrière van Groningse Coryfeeën als Hanneke Kappen en Richard Cameron na te lopen.

Pink Floyd

Ook de ontstaansgeschiedenis van Vera, Simplon en voorlopers van deze popzalen wordt uitgebreid beschreven. Van Krimpen heeft gewerkt met een voor de hand liggende chronologische indeling, met per tijdsvak een overzicht van opkomende bands, popmanifestaties (bijvoorbeeld het ontstaan van Noorderslag en Eurosonic) en nieuwe intiatieven. Ook is er een sectie met concerten van grote buitenlandse bands in Groningen. Zo blijken The Ramones ooit in Huize Maas te hebben gestaan met in het voorprogramma Talking Heads. Pink Floyd heeft in 1969 eens twee keer op een dag een set gespeeld in Concertzaal de Jong. Dat is toch leuk om te weten.

Alles

~

Nothing Going On In The City staat boordevol interessante informatie. Het belang van Groningen als popstad wordt nog maar eens bevestigd. Van Herman Brood tot Arling & Cameron en van The Woody Brothers tot de heren van Whipster die vorig jaar nog het prachtige album Strange uitbrachten. Alles en iedereen staat erin. Wil je weten wie de meest succesvolle Nederlandse single van de dertig jaar hebben gemaakt? Blader dan eens door dit prachtige naslagwerk. Een tip: het heeft iets met de voormalige zanger van De Kast te maken.