Ontroerend maar niet sentimenteel

.
standaard scenario’s weinig aantrekt en van The Mourning Forest (2007) juist een heel persoonlijke film maakte.
~
Ontreddering
In The Mourning Forest (prachtige titel trouwens) kom je maar weinig te weten over Shigeki en Machiko, respectievelijk een verwarde, recalcitrante bejaarde en zijn timide verzorgster in een wonderlijk gezellig bejaardenhuisje ergens in een bosrijk gebied in Japan. Shigeki’s vrouw is lang geleden overleden. Machiko’s zoontje is dood. Veel meer informatie krijg je niet, maar toch wordt de film overtuigend door de relatie die tussen hen ontstaat. Machiko en Shigeki vinden elkaar in de ontreddering die de dood van een geliefde teweegbrengt. Kawase toont dat door aanvankelijk terloops en op documentaire wijze door hun leven en de natuur om hen heen te meanderen.
Halverwege verandert die ongedwongen sfeer en leidt Shigeki Machiko als een bezetene door het bos, op weg naar de laatste afspraak met zijn vrouw. Volgens het shintoïsme (een staatsgodsdienst in Japan) voegt de geest van de overledene zich na 33 jaar voorgoed bij de voorouders.
Cliché
~
Vooruit, dan nog maar een. Naomi Kawase slaagt er niet alleen in verlies en verdriet onsentimenteel en herkenbaar in beeld te brengen (en het bondig geformuleerde commentaar op de schijf draagt daar aan bij). The Mourning Forest beklijft vooral vanwege haar intelligente inzicht dat zoiets essentieel menselijks niet in woorden te vangen is.