Muziek / Achtergrond
special: Melanie de Biasio – No Deal

Jazz om stil van te worden

Melanie de Biasio speelt jazz met een poprandje en een folky afdronk die je stil doet worden. Tijdens EuroSonic en PlatoSonic werd het publiek verrast.

In België kennen ze Melanie de Biasio al wat beter. Met haar eerste album A Stomach is Burning, dat zo’n vijf jaar geleden verscheen, viel ze zelfs in de prijzen. Maar ook eerder behaalde ze al de eerste prijs voor jazzzang aan het conservatorium. Tijd dus dat De Biasio ook buiten de grenzen van België gehoord wordt.

Naast zingen speelt De Biasio ook dwarsfluit. Live gaat ze intens op in haar muziek, terwijl ze wordt begeleid op een met fluwelen hand bespeelde elektrische gitaar. Dat instrument horen we niet terug op No Deal. Daar is haar begeleiding opgebouwd uit drums, analoge synthesizers en piano. De zeven composities zijn zonder uitzondering mooi en doen hongeren naar meer, omdat het album wat aan de korte kant is.

Met haar zang roept ze de herinnering op aan zowel jazz-iconen zoals Nina Simone, als aan Beth Gibbons, Scott Walker en Mark Hollis (Talk Talk) vanwege haar mysterieuze benadering. Wie eenmaal geluisterd, heeft wil alleen maar vaker No Deal tot zich nemen.