Muziek / Achtergrond
special:

Festivaloverzicht juli 2004

Wij verheugen ons op al de festivals van deze zomer. En als ook jij deze vakantie niet alleen maar witbiertjes en rosé wilt drinken, houd 8WEEKLY dan in de gaten. Want wij presenteren iedere maand een mooi overzicht met een greep uit het festivalaanbod van de komende weken. Laat het glas dus even staan en pak pen en agenda erbij.

2 en 3 juli: Dollypop Hengelo

~

Het festivalseizoen is aangebroken en aanstaande vrijdag gaat om een uurtje of vijf ’s middags Dollypop van start. In het schone Twentsche land spelen twee dagen lang diverse bandjes op een scoutingterrein. Dat betekent gezelligheid, intimiteit en natuurlijk ’s avonds een kampvuur. De organisatie van dit Hengelose festival heeft dit jaar een mooi programma samengesteld met Nederlands product dat ook de redacteuren van 8weekly positief heeft gestemd: Kopna Kopna (foto) geeft vrijdag acte de présence en zaterdag is het de beurt aan Blues Brother Castro. Voorts zal Incense op Dollypop nog een laatste maal haar kunnen live vertonen, voordat ze zichzelf opdoeken. Verder valt er veel jong talent te horen en te zien, is er theater, bier, hamburgers en een camping. Dat alles voor maar 20 euro!

www.dollypop.nl

3 juli: Nuit de la Muziek Apeldoorn

Een minifestival in de Gigant met veel mooie Belgische namen. Zo treden Tom Barman en CJ Bolland op met hun project Magnus. Altijd feest. Daarnaast optredens van Sioen, Absynthe Minded, Stijn en 2000 Monkeys. Dat wordt een leuke avond daar in Apeldoorn.

www.gigant.nl

3 en 4 juli: Metropolis Rotterdam

~

“Met een minimale begroting maar met een een maximum aan creativiteit en enthousiasme is Metropolis er weer in geslaagd een evenwichtig programma samen te stellen dat bol staat van de potentie door te breken naar het grote publiek.” Zo sprak de programmakrant en daar hoeven wij dus niets meer over te zeggen. En de toegang kost je ook nog eens niets. Dat betekent dus dat je gratis kunt gaan kijken naar hype in wording TV on the Radio, Gem (foto), Modest Mouse, Eleven, Maxeen, The Cumshots, Seeed, Mono, Tigerbeat, The Bees, Ikara Colt, Feverdream, Reigning Sound etc, etc. etc. Gaat dat dan toch gewoon zien!

www.metropolisfestival.nl

6 t/m 17 juli: Over het IJ Festival in Amsterdam

Voor de twaalfde keer is de monumentale NDSM-werf in Amsterdam-Noord het decor van dans, theater, muziek en beeldende kunst. Tijdens het Over het IJ Festival kun je onder meer kijken naar het locatietheaterstuk Odyssee. Dat is een reis van licht en donker, nauw verwant aan Boeddha’s moeizame zoektocht naar verlichting van het bestaan. En het unieke aan deze versie is dat het zich afspeelt op twee bijzondere zeeschepen. Op zoek naar een mix tussen theater en muziek? Ga dan naar de voorstellingen Stadsgeluiden en Innocensius XL. Maar je kunt ook kiezen om op je gemak stil te staan bij de sculpturen van Bart Stuart. Zijn creaties luisteren naar namen als Fritske of Jeannette, die wellicht verwijzen naar de pijnlijke maar onvermijdelijke acceptatie dat je kinderen een eigen leven gaan leiden. En er is ook straattheater; de Drie naakte mannen lopen vrij rond. De meeste voorstellingen worden meerder keren op een dag gespeeld, dus keuze genoeg!

www.overhetij.nl

8 t/m 10 juli: Bospop in Weert

~

Het jaarlijkse rockfestival Bospop heeft dit jaar een keur aan grote namen uit het verleden staan. Nou, ja uit het verleden, veel van deze artiesten doen het anno 2004 nog erg goed. Neem nou punklegende Patti Smith, die onlangs nog de prachtige plaat Trampin’ uitbracht of Solomon Burke wiens comeback een van de grote verrassingen van vorig jaar was. Verder vooral op vrijdag 9 juli erg veel blues en classic rock met Deep Purple, Status Quo, Cheap Trick, Living Colours en nog veel en veel meer. Festivallieveling Echo & the Bunnyman staat geprogrammeerd op de zaterdag samen met onder meer Wilco (foto). Die laatste is een wat vreemde eend in de bijt. Jeff Tweedy (Wilco) bracht twee jaar geleden de prachtige liedjesplaat Yankee Hotel Foxtrot uit (in juni volgt een nieuw album getiteld A Ghost Is Born) en staat een beetje raar geprogrammeerd tussen de hardrock en de new wave. Dat mag de pret echter zeker niet drukken, want Wilco is een absolute aanrader en een schaarse verschijning. Op Bospop staat verder nog een hele schare Nederlandse festivalkrakers: de opzwepende rock ‘n’ roll van Di-rect en het superhippe The Sheer, nederreggae van Beef en natuurlijk de prachtige popsongs van Bløf. Zucchero sluit de zaak af in Weert. Zeker niet gek allemaal, dachten wij zo.

www.bospop.nl

9 t/m 11 juli: North Sea Jazz in Den Haag

~

Een belachelijke programmering. Zo ongelooflijk veel grote namen bij elkaar gedrukt in een avond. Het is niet voor niets een van de grootste en belangrijkste jazzfestivals van de wereld. Neem nou alleen al vrijdag 9 juli. Dan staan in de statenhal: Elvis Costello, Dave Brubeck, Santana, Michael Brecker, Rickie Lee Jones, Michael Franti and Spearhead en ik zie daar Angie Stone ook nog ergens staan. En dan heb ik het nog niet over de volgende twee dagen gehad met namen als Patti Labelle, Trijntje Oosterhuis, Al Jarreau, Macy Gray, Zap Mama, Alicia Keys, James Brown en de jonge Engelse garde met Jamie Cullum en Amy Winehouse (foto). Er is geen betere gelegenheid om zoveel grootheden te spotten dan in Den Haag tijdens dit festival. Je moet wat geld in je portemonnee hebben om het een en ander te kunnen zien, maar dan heb je ook echt wat.

www.northseajazz.nl

15 t/m 18 juli: Dour in België

~

En daar is dan ook weer dat grote festival in Dour Belgie, waar eigenlijk nooit echt belachelijke grote namen optreden. Men lijkt daar te programmeren onder het motto: voor een Metallica kunnen we ook twintig andere steengoede bandjes krijgen. James en Lars: blijf maar weg! En de programmering liegt er dit jaar dan ook niet om. Het festival duurt vier dagen en elke dag staan er zo’n vijftige bands geprogrammeerd. Met daaronder: !!! (Chk Chk Chk), Audio Bully’s, Avril, Mauro & the Grooms, Daan, 16 Horsepower, Dave Clarke, Jazzanova, Oi Va Voi, Seeed, Sharko, The Skatalites, Aerogramme, 2 Many DJ’s vs. James Murphy, Erlend Oye DJ Kicks, Fifty Foot Combo, Explosions in the Sky, Lali Puna, Magnus, Novastar (foto), Amp Fiddler, Centro-Matic, Ikara Colt, Monster Magnet, Stijn, The Misfits en ach pak nou maar gewoon die tent en haringen. We zien je daar!

www.dourfestival.be