Muziek / Achtergrond
special: Springen en dansen

Le Guess Who? Festival: dag 3

De lijn van vrijdag lijkt zich tijdens Le Guess Who? op zaterdag in eerste instantie door te zetten. Na een veelbelovende start zakt het niveau. Maar gelukkig komt deze avond snel weer uit het dal en kan er tot in de kleine uurtjes genoten worden.

De eerste act die deze avond in Tivoli Oudegracht zijn opwachting maakt, is Megafaun. En net als gisteren is de openingsact meteen een schot in de roos. De drie Amerikanen maken muziek die een mix is tussen Bon Iver (een voormalig bandlid) en Fleetfoxes. Ze musiceren zichtbaar met plezier. Het al redelijk talrijk toegestroomde publiek beantwoordt dat met evenzoveel plezier. Hier staat een band die met zijn enthousiasme en muziek nog heel veel van zich zal laten horen. En aangezien ze stellig aangeven Utrecht een geweldige stad te vinden, zullen ze hopelijk weer snel op ditzelfde podium terugkeren.

The Dodos

The Dodos

Oplichtende handen
Vervolgens betreden drie jongens uit San Fransisco het podium. En waar Megafaun lekker met het publiek interacteert, richten The Dodos zich vrijwel uitsluitend op hun muzikale optreden. Alle aandacht gaat naar gitaar, drums en xylofoon. De enigen die verder nog aandacht krijgen zijn de ‘light dudes’ op het moment dat het licht op het podium gedurende een nummer geheel uit moet. De band heeft bedacht dat het ‘cool’ is om in het donker te spelen, terwijl ze kleine gekleurde lampjes aan hun handen hebben bevestigd. Van enig indrukwekkend visueel schouwspel kunnen we echter nauwelijks spreken.

Slaapverwekkend
De langgerekte nummers van The Dodos verzanden in te veel afwisselende en niet-samenhangende delen. Met het licht aan is dit al zelden gedurende het gehele nummer boeiend, maar met het licht gedempt nodigt het uit om even je ogen te sluiten en een dutje te doen. Tijd om even een opkikkertje te halen. In Ekko komt namelijk Fucked Up de boel op stelten zetten.

The Dodos

The Dodos

Megagroot contrast
Deze anarchistische hardcore punkband kent maar één manier om muziek te spelen: hard! Als je dan ook nog eens een krijsende dikke vent als zanger neerzet die zichzelf voortdurend van het podium stort, heb je totale chaos. En dat is precies wat het publiek in Ekko verwacht. Fucked Up voldoet graag aan deze verwachtingen en leeft zich helemaal uit. Wat kun je ook anders verwachten van een band met leden die luisteren naar namen als 10,000 Marbles, Concentration Camp, Mustard Gas en Pink Eyes. De overgang van de dode vogeltjes in Tivoli naar de rondborstige zanger die Red Bull-blikjes tegen zijn hoofd kapot slaat, had niet groter kunnen zijn, hoewel de overgang van het wilde gespring in Ekko na het bescheidenere gedans in Tivoli De Helling ook niet gering is.

Le Guess Who? vertoont zich vanavond in al haar facetten en De Helling is vanavond het terrein van de dance. Achtereenvolgens danst het publiek op Dorian Concept, Bibio, The Field, Nice Nice, Luke Abbott en Pitto. Dorian Concept start om elf uur dit dansfestijn. Zijn stevige beats, ondersteund door allerlei bliepjes en geluidjes, warmen het massaal toegestroomde publiek lekker op. Maar niet alleen de zaal stroomt vol. De Helling lijkt vandaag ‘the place to be’, want ook in de bar annex entree ziet het zwart van de mensen. Net als de rookruimte, maar daar ziet het dan ook letterlijk zwart. Terwijl in de zaal de technobeats dreunen, worden er in de hal jaren tachtigdiscokrakers gedraaid. Hoe je het ook wendt of keert: er zal en moet gedanst worden deze avond.

Fucked Up

Fucked Up

Vanaf een uur of vier in de ochtend is een groot gedeelte van de bezoekers echter wel zo’n beetje uitgedanst en wordt het langzaamaan steeds rustiger in De Helling. De doorzetters gaan stug door met hun ritmische bewegingen op de dreunende beats, terwijl de overige festivalgangers zich opmaken voor de laatste dag van Le Guess Who? Zij zoeken hun bedje op om op zondag nog één keer te kunnen genieten van de muzikale verrassingen.