Film / Achtergrond
special: Sir David Attenborough – Collection

Een prachtig natuurhistorisch document

Natuurdocumentaires zijn populairder dan ooit. Zo zit half Nederland wekelijks naar zwemmende, waggelende, springende en vallende pinguïns te kijken. Zit er een dier in een documentaire dan wordt er massaal gekeken. Maar er is een oervader van dit fenomeen:  Sir David Attenborough.

ïns te kijken. Zit er een dier in een documentaire dan wordt er massaal gekeken. Maar er is een oervader van dit fenomeen:  Sir David Attenborough.

Attenborough maakte al natuurdocumentaires toen de meeste kijkers van nu nog in een ei zaten. En die kijkers kunnen nu, met de dvd-box Sir David Attenborough Collection  een glimp opvangen van de documentaires van weleer. Op negen dvd’s kan er bijna twaalf uur lang, genoten worden van zestig jaar natuurdocumentaires van Sir David Attenborough.

Kwalitatief nieuw jasje


~

Een prachtig overzicht van de veranderende houding van de mens ten opzichte van de natuur wordt zichtbaar in vijf afleveringen getiteld ’Natural curiosities’. In een prachtige museale setting neemt Attenborough ons mee op een zoektocht langs stoffige boeken, oude filmfragmenten en moderne wetenschappelijke ontdekkingen naar de veranderende inzichten met betrekking tot een aantal vreemde dieren. We kunnen ons, met de overvloed aan natuurdocumentaires, niet meer voorstellen hoe bizar men vroeger bijvoorbeeld een giraffe vond. 

Maar, dieren zoals het vogelbekdier en de molrat zijn zelfs nu misschien nog wel ware natural curiosities. Het is fascinerend om te zien hoe zij jarenlang de wetenschap hebben beziggehouden met hun vreemde verschijning en onwaarschijnlijke eigenschappen. Attenborough neemt ons mee op een reis door ruimte en tijd om deze bijzondere dieren beter te leren kennen. Dat levert twee dvd’s vol prachtige beelden op, die ons dichter bij de ontrafeling van de mysteries van moeder natuur brengen.

Zoveel te zien: voor nu en later


Er is nog heel veel meer te zien in deze heerlijke box rondom zestig jaar Attenborough. Een diepgaande verkenning van het natuurwalhalla Madagascar (3 afleveringen, 1 dvd), 60 jaar Sir David Attenborough (2 afleveringen, 1 dvd), een zoektocht naar de oorsprong van een gigantisch ei (1 aflevering, 1 dvd), de speurtocht naar de oorsprong van het leven (3 afleveringen, 2 dvd’s) en de pracht en praal van de paradijsvogel (1 aflevering, 1 dvd).

Collection biedt negen dvd’s lang het beste in zijn genre van toen en nu. Twaalf uur lang val je van de ene verwondering in de andere. En, dit alles voorzien van het commentaar van de godfather van de natuurdocumentaire: Sir David Attenborough himself. Veel beter kan het niet worden. Dit is zelfs nog een prachtig document voor kijkertjes die in de toekomst nog uit hun ei moeten kruipen om de wonderen der natuur te aanschouwen. Een natuur die tegen die tijd wellicht geheel anders is, als ze er nog is…