Film / Achtergrond
special: Boekverfilmingen: kinderfantasy

Het einde van de rage?

Waar een klein jongetje met bril al niet goed voor kan zijn. Zonder Harry Potter was er voor het bioscooppubliek de afgelopen jaren beduidend minder te zien geweest op het gebied van fantasy, en ook de komende tijd is de hausse nog niet afgelopen. Dankzij J.K. Rowling werden kinder-fantasyboeken populair, met als resultaat een overdaad aan boekverfilmingen.

~

In de jaren tachtig, een vruchtbare tijd voor de fantasyfilm, werd al geëxperimenteerd met een miniserie over de Chronicles of Narnia van C.S. Lewis, en ook verscheen toen het vervolg op The Wizard of Oz, Return to Oz, 46 jaar na zijn voorganger. Maar het tijdperk van de fantasyfilm leek hierna voorbij te zijn, en er verschenen dan ook nagenoeg geen fantasyboek-verfilmingen meer.
Nu likt de filmindustrie echter opnieuw zijn vingers af, met de grote stapels boeken die maar blijven verschijnen. Groot pluspunt hierbij is dat de boeken ook gretig aftrek vinden onder volwassenen.

Harry Potter

Het grote succes van de elfjarige tovenaarsleerling Harry Potter is dan ook grotendeels te danken aan de volwassen lezers. Van de (uiteindelijk) zevendelige boekenserie zijn er inmiddels vier verfilmd, de laatste, The Goblet of Fire, was in Nederland de best bezochte bioscoopfilm van 2005. Het mag duidelijk zijn dat ook de overgebleven drie boeken een verfilming wacht.

Veel kinderfantasy

The Lion, the Witch and the Wardrobe
The Lion, the Witch and the Wardrobe

Inmiddels is het eerste deel van The Chronicles of Narnia, The Lion, the Witch and the Wardrobe, opnieuw verfilmd, door Disney, wat een veel beter resultaat opleverde dan de miniserie uit de jaren tachtig. Auteur C.S. Lewis maakte in totaal zeven Narnia boeken, dus ook deze serie heeft nog een fortuinlijke toekomst. Al eerder kwam de verfilming van de eerste drie boeken van Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events uit, met Jim Carrey in de hoofdrol. En ook Nederland heeft een steentje bijgedragen met de verfilming van Paul van Loon’s Griezelbus.

Darren Shan

Darren Shan

Na het overduidelijke succes van Harry Potter kwam de Ierse schrijver Darren Shan met een twaalfdelige serie over een half-vampier met de originele naam Darren Shan. In Engeland genieten zowel de fictionele als de echte Darren een grote populariteit. De filmrechten waren al verkocht toen de laatste boeken nog niet eens uit waren. Het eerste deel, Cirque du Freak, zou ergens dit jaar in de bioscopen moeten verschijnen. Een cast, of regisseur, is echter nog niet bekend, maar Brian Helgeland (A Knight’s Tale, Mystic River) en Darren Shan zijn druk bezig met het script, dat handelt over een vreemd circus en echte vampieren.

His Dark Materials

Over een andere succesvolle serie is al meer bekend. De Brit Philip Pullman is overladen met prijzen voor zijn His Dark Materials-trilogie. Het eerste deel van deze serie, The Golden Compass, wordt volgend jaar in de bioscopen verwacht, en er is een heel team aangesteld (met Anand Tucker van Shopgirl als regisseur) om ook van de filmversie een groot succes te maken. Het is ook geen geheim dat Pullman graag Nicole Kidman in de rol van Mrs. Coulter (een nare vrouw die in kinderen handelt) wil zien.

De Hobbit

The Golden Compass

Maar zelfs met twaalf Darren Shan boeken en een Philip Pullman trilogie is de koek nog niet op. Ook Artemis Fowl (bijna vijf boeken) van Eoin Colfer staat op de planning om verfilmd te worden. En fans van over de hele wereld hopen nog altijd dat Peter Jackson zich ooit zal wagen aan een verfilming van The Hobbit van J.R.R. Tolkien, het kinderboek dat voorafging aan Lord of the Rings en vertelt over hoe de One Ring in handen van Bilbo kwam. Op internet staan meerdere petities waarin fans Jackson zowat smeken om The Hobbit te gaan maken.

Een blik op de kinderleestafel van bijvoorbeeld Waterstones laat weten dat als alle bovengenoemde boeken in de dvd-kast staan, er nog minstens tien andere projecten in de rij staan. Abarat van Clive Barker is bijvoorbeeld een boek met verfilm-potentie, net als de Wicca serie van Cate Tiernan. Maar rages komen en gaan, zeker in de filmindustrie. En hoe leuk de boeken ook zijn om te lezen, kinderfantasy is vrijwel nooit diepgaand en heeft oppervlakkige personages. Op een dag zal het publiek de tovenaarsleerlingen en heksen zat zijn. Op naar de volwassen fantasyboeken?