Boeken / Reportage
special:

Maandelijkse greep uit het aanbod van verschenen boeken

Hieronder vind je een greep uit het aanbod van boeken die onlangs zijn verschenen. (Nog) niet besproken op 8WEEKLY maar wel de moeite waard.

Fictie

~

Bij Cargo verscheen het razendspannende boek De oversteek van Justin Cronin. De zesjarige Amy is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Door de gevolgen van het experiment wordt de menselijke beschaving zo goed als vernietigd. Honderd jaar later gaat een groep overlevenden op weg naar de plek waar het ooit begon.
Justin Cronin, De oversteek, Uitgeverij Cargo, 1000 blz., €24,90

Potifars vrouw van Sophie Zijlstra. Het is 1977. Mendel Waterman bevindt zich in een trein die gekaapt is door Molukse vrijheidsstrijders. Tijdens deze kaping overdenkt hij zijn leven, dat door dramatische gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog zo sterk is beïnvloed. Dan kiezen de kapers hem uit als hun volgende slachtoffer.
Sophie Zijlstra, Potifars vrouw, Querido, 192 blz., €16,95

~

Hans Münstermanns nieuwe boek Ik kom je halen als het zomer is is het vervolg op zijn bekroonde boek De bekoring. Het boek verhaalt over de relatie tussen de broers Joachim en Andreas Klein. Er is liefde en betrokkenheid, maar is er ook begrip? Hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Gaandeweg ontrafelt Andreas het raadsel dat Joachim heet.
Hans Münstermann, Ik kom je halen als het zomer is, Nieuw Amsterdam, 237 blz., €16,50

 

Boeken / Achtergrond
special:

Maandelijkse greep uit het aanbod van verschenen boeken

Hieronder vind je een greep uit het aanbod van boeken die onlangs zijn verschenen. (Nog) niet besproken op 8WEEKLY maar wel de moeite waard.

 

Non-Fictie

~

Uitgeverij Lebowski is begonnen met een nieuwe reeks. De wereld van de misdaad schetst het criminele milieu van steeds een andere stad: van Amsterdam tot Kingston en Paramaribo tot Peking. In het eerste deel onder redactie van Gerlof Leistra vertellen lokale crimereporters van over de hele wereld over de misdaad in hun stad. Ook verscheen het deel over Tokio, van Jake Adelstein.
De wereld van de misdaad, Lebowski, 260 blz, €12,50
Jake Adelstein, Tokio, Lebowski, 447 blz., €17,50

Schaakgrootmeester Hans Ree speelde tegen wereldkampioenen als Max Euwe en Anatoli Karpov. In zijn boek Mijn schaken vertelt hij over deze prominenten, maar ook onbekende schakers krijgen een gezicht, evenals bewonderde schrijvers als W.F. Hermans. Hans Ree geldt niet alleen in Nederland, maar ook internationaal als een van de beste schaakschrijvers.
Hans Ree, Mijn schaken. Uitgeverij Atlas, 320 blz., €22,90

Fictie

~

Opnieuw en opnieuw en opnieuw van Joost Vandecasteele is een neospartaanse liefdestragedie over een held in het politiekorps en een rebellenleidster. Ooit waren ze minnaars, nu staan ze recht tegenover elkaar. Als zij verdwijnt, begint voor de politieman een jarenlange zoektocht. Deze allesverterende obsessie brengt hem tot een punt waarop zijn morele normen ernstig vervagen.
Joost Vandecasteele, Opnieuw en opnieuw en opnieuw, Arbeiderspers, 312 blz., €19,95

Bij Nijgh & Van Ditmar verscheen De clandestienen van Youssouf Amine Elalamy. Twaalf mannen en een vrouw uit Marokko verdrinken tijdens hun vluchtpoging naar Spanje in zee. Hun misvormde lichamen worden kort daarna gevonden op een strand. Amine Elalamy vertelt het verhaal van de verdronkenen en hun nabestaanden.
Youssouf Amine Elalamy, De clandestienen, Nijgh & Van Ditmar, 126 blz., €17,50

~

Katharina Hagena schreef het in Duitsland zeer succesvolle boek De smaak van appelpitten. Wanneer haar grootmoeder doodgaat, erft Iris het huis in de appelboomgaard. Terwijl ze zich afvraagt of ze het huis zal houden, doolt ze door het huis en komen de herinneringen van vroeger terug. Zo schetst Hagena de geschiedenis van drie generaties vrouwen.
Katharina Hagena, De smaak van appelpitten, Uitgeverij Cossee, 256 blz., €19,50

In Narcissus van Maarten Schinkel neemt David Stresemann zijn toevlucht tot een medicijn dat hem intelligenter belooft te maken. Maar hoe komt hij erachter of de successen die volgen alleen te danken zijn aan zijn verbeterde brein? Deze vraag laat Stresemann balanceren tussen genialiteit en gekte.
Maarten Schinkel, Narcissus, J.M. Meulenhoff, 240 blz., €17,95

 

Boeken / Achtergrond
special:

Maandelijkse greep uit het aanbod van verschenen boeken

.

In de Schrijfbibliotheek van uitgeverij Augustus verschenen twee nieuwe deeltjes. Schrijven voor theater – 13 methodes van Willy Hilverda bestaat uit gesprekken met dertien theatermakers, van Ger Beukenkamp tot Peer Wittenbols. Dialogen schrijven. Laat je personages spreken onder redactie van Don Duyns behandelt de dialoog in toneel, proza en film. Beide kosten €16,50.

~

Het kloeke De Arabieren. Een geschiedenis van historicus Eugene Rogan (Oxford) vertelt over de Arabische geschiedenis vanaf de zestiende eeuw tot nu. Een veelomvattend werk dat handelt over filosofie, politiek, identiteit en religie. Rogan laat zowel politici en intellectuelen als de gewone man en vrouw aan het woord.
Eugene Rogan, De Arabieren. Een geschiedenis. De Bezige Bij, €49,90

Fictie
De vadermoordenaar
van Arno Haijtema vertelt over de succesvolle kruidenier Haijte Haijtema, die tijdens het Interbellum reizen door Europa maakt ter inspiratie voor nieuwe producten. Zo ziet hij met eigen ogen het leed dat de Eerste Wereldoorlog heeft aangericht en de vrees voor een nieuwe oorlog.
Arno Haijtema, De vadermoordenaar. Uitgeverij Atlas, €19,90

~

In Serena van Ron Rash maken we kennis met het pasgetrouwde stel George en Serena Pemberton, die hun fortuin zoeken in de harde wereld van de houthandel in North Carolina. Hun relatie begint scheuren te vertonen als blijkt dat Serena onvruchtbaar is. George moet er alles aan doen om zijn onwettige zoon te beschermen tegen Serena’s wraakzucht.
Ron Rash, Serena. De Geus, €22,90

René Ostendorf, in 2008 winnaar van de schrijfwedstrijd Duizend Woorden Spanning, schreef zijn eerste literaire thriller Eensgezind. Het boek behandelt de vraag wat een gezin ertoe kan brengen om gezamelijk uit het leven te stappen. Geïnspireerd op een waargebeurd Vlaams gezinsdrama.
René Ostendorf, Eensgezind. Uitgeverij L.J. Veen, €18,90

~

Met De stolp brengt Jeroen Theunisse een roman over waarheid en verzinsel, liefde en reality-tv. Voor een Big Brother-achtig programma zijn vijftien jongeren in een huis opgesloten, waar ze dag en nacht gefilmd worden. Hoe gaan ze met elkaar om, wat delen ze en wat onderscheidt hen van elkaar?
Jeroen Theunisse, De stolp. Meulenhoff|Manteau, €19,95

Op een ochtend besluit de hoogzwangere Marissa Bishop in De wieg dat haar kind in de antieke wieg moet liggen waar zijzelf als baby in heeft gelegen. Haar man Matt gaat in zijn pick-uptruck op zoek naar de wieg. Wat volgt is een zoektocht vol verrassende wendingen, bijzondere personages en familiegeheimen.
Patrick Somerville, De wieg. De Bezige Bij, €18,50

In Portret van een dode man komen de verhalen van vier kunstenaars aan bod. Hun levens groeien naar elkaar toe en blijken met elkaar verweven te zijn. Ingehouden spanning, verborgen betekenissen en de dood bepalen de sfeer van deze roman die op de longlist van de Booker Prize 2009 werd gezet.
Sarah Hall, Portret van een dode man. Anthos, €19,95