Eenzame mensen in een wereld vol geheimen

Onverstoorbaar maakt de barkeeper glazen schoon, terwijl zijn klant tegen hem babbelt. Hij veegt de toog af met een doekje. Is in de weer met een koeler met ijsklontjes. Van tijd tot tijd zegt de barkeeper beroepsmatig beleefd: ‘Inderdaad’ of ‘Natuurlijk’ tegen de kletsende jongeman op de barkruk. Die is niet geïnteresseerd in de barman, en de barkeeper vindt op zijn beurt de jongeman vervelend. Zo zitten de personages in Pleinvrees (2004) van Alan Ayckbourn bij het Nationale Toneel allemaal gevangen in hun eigen wereldje. Het stuk heet een hartverscheurende komedie te zijn, maar het is vooral een portret van eenzame mensen die langs elkaar heen leven.
~
Façade
Ze hebben allemaal hun trots. Die ontlenen ze aan een zorgvuldig opgebouwde maatschappelijke façade. Maar achter dat keurige frontje gaat een wirwar aan geheimen schuil, het ene nog ranziger dan het andere. De enige die ooit echt geluk heeft gekend is de barkeeper, maar zijn geliefde is gestorven. Rakend aan het persoonlijke ongeluk, zet het ene na het andere personage het op een janken.
Mozaïek
~
Status
Ondanks alle minpunten levert dit stuk een interessante avond toneel op. De komische teksten zijn met vaart geschreven, de overgangen tussen de scènes verlopen razendsnel, de acteurs pingpongen in hoog tempo met teksten. Bijzonder op dreef is Stefan de Walle als barkeeper Marinus. Een eenzame man die zijn hele status ontleent aan het gegeven dat hij in een chique vijf-sterren hotel werkt. De Walle speelt geen barkeeper, hij is die man, compleet met beroepsmatige interesse en routineuze gebaren. Heel sterk is ook Jeroen Spitzenberger als de werkloze leegloper Dan. Hij switcht van het ene gezicht naar de volgende stemmingswisseling, laat vrolijkheid en hysterische uitvallen vloeiend in elkaar overlopen. Zulk sterk acteerwerk laat je hart smelten. Als je kunt geloven dat het met deze treurige mensen nog best ooit goed komt, is Pleinvrees een onderhoudende voorstelling.
Pleinvrees van het Nationale Toneel is te zien tot en met 2 november 2008, alleen in Den Haag en Amsterdam. Ivar van Urk regisseerde onder andere ook Een vriendendienst, Drakengebroed Levende doden en De praktijk
.