Muziek / Album

Te dicht bij het origineel gebleven

recensie: The Flaming Lips - With a little help from my fwends

With a little help from my fwends is een ode aan Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Fwends in plaats van Friends geeft aan hoe The Flaming Lips de Beatles opnieuw hebben geïnterpreteerd.

Fwends in plaats van Friends geeft aan hoe The Flaming Lips de Beatles opnieuw hebben geïnterpreteerd.

Herkenbaar, maar een heel eigen versie, dat is deze Flaming Lips variant op Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band. Het beroemde album is integraal gecoverd, met hulp van vele vrienden. Zo doet Miley Cyrus mee op ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ (net als Moby) en ‘A Day in the Life’, spelen Tegan & Sara mee op ‘Lovely Rita’, en ‘Sgt. Peppers Lonely Hearts Club band’ bestaat op With a little help from my fwends uit The Flaming Lips, My Morning Jacket, Fever the Ghost en J. Mascis. Veel vrienden met verschillende invloeden, dus volop muzikale variatie. De opbrengst van het album gaat naar een goed doel dat armlastigen, ouderen en terminaal zieken hulp biedt bij het verzorgen van hun huisdieren.

Ambitieus
Het is niet de eerste keer dat het Beatles-album wordt gecoverd. Eerder was er al de soundtrack voor de gelijknamige film (met de Bee Gees in de hoofdrol), waar ook Peter Frampton, Steve Martin en Robin Williams aan meewerkten. Maar waar die versie de Beatles-nummers redelijk in stand hield, laten de Flaming Lips vrij weinig over van de originele arrangementen. Er zijn bijna voortdurend piepende en krakende synthesizers te horen. Dat is geen probleem: een lekker raspende, knarsende en gillende melodie kan een lied veel goed doen. De samenwerkende fwends worden niet gehinderd door verwachtingspatronen of een overmaat aan respect voor het origineel.

Met zulke vrienden
De fwends kunnen zich echter niet losmaken van het Beatles-album. Het contrast tussen origineel en Flaming Lips-versie is groot door de kakafonie op het album en de experimentele neigingen, maar de band blijft te dicht bij de originelen. Alsof ze geen nieuwe versies hebben opgenomen, maar alleen de instrumenten hebben vervangen. Zo klinkt het album alsof The Flaming Lips en hun vrienden er alles aan doen om even baanbrekend bezig te zijn als de Beatles destijds. Die ambitie strandt in het ophopen van lawaai en ongewone geluiden.

Wat Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band een goed album maakt, raakt verloren op With a little help from my fwends: het optimisme dat doorklinkt in nummers als ‘Fixing a Hole’, afgezet tegen vreemdere, lastiger te duiden liedjes als ‘Being for the Benefit of Mr. Kite’. The Beatles brengen een balans aan op het album tussen deze twee uitersten, maar The Flaming Lips slaan door naar één kant. With a little help from my fwends is een goed album voor wie van avantgardistische en experimentele lo-fi houdt. Maar Fwends mist de balans in de muziek om echt spannend te blijven.