Muziek / Album

Dubbelslag

recensie: Lost Dogs & Live At The Garden (dvd)

.

Oh, when I was a kid
Oh, how magic it seemed
Oh, please let me sleep it’s christmas time

~

In de kerstsingle Let Me Sleep uit 1991 zingt Eddie Vedder over zijn negatieve ervaringen met kerstmis. Hij laat dit feest het liefst aan zijn neus voorbijgaan. Toch zal de Pearl Jamfan dit jaar juist tijdens de kerstdagen blij worden gemaakt met de leukste goodies. Ten tijde van Binaural (2000) begon Pearl Jam met het uitbrengen van alle optredens, inclusief het concert op Pinkpop dat jaar. Ook nu verschijnt er elke maand wel een aantal bootlegs van de Riot Act-tournee. De band moest maar eens met iets nieuws komen om de verwende fans tevreden te stellen. Zie daar Lost Dogs: de langverwachte verzameling B-kantjes en obscure non-albumtracks en de DVD Live At The Garden met daarop een concertregistratie om je vingers bij af te likken.

Lost Dogs: maar liefst 31 tracks

Een aantal jaar geleden gingen de geruchten al dat Pearl Jam een album met B-kantjes uit zou gaan brengen. Nou is bekend dat de band uit Seattle sinds zijn debuut Ten uit 1991 vele prachtige tracks heeft voortgebracht die niet op reguliere albums te vinden zijn, maar wel veel op het podium werden vertolkt. Yellow Ledbetter, Footsteps, Leavin Here, Brother en Last Kiss zijn voorbeelden van zulke nummers. Ook zullen de echte fans allang een versie van het melancholische Hard To Imagine en de breekbare soundtrack Dead Man in huis hebben. Het gaat hier echter om slechts een fractie van de geboden verzameling op Lost Dogs. Het dubbelalbum kent maar liefst 31 tracks, waarvan het gros behoorlijk obscuur te noemen is.

Prachtig nieuw materiaal

Lost Dogs lijkt in tweeën te zijn verdeeld. Het grootste deel van het ruigere gitaarwerk staat op cd een en de kleine akoestische liedjes zijn veelal te vinden op cd twee. Met name deel twee is zeer de moeite waard en zou zo door kunnen gaan voor een regulier Pearl Jam album. De grote hoeveelheid prachtige nieuw materiaal is opvallend gezien het feit dat albums als Yield, No Code, en in mindere mate Binaural en Riot Act allemaal wel een aantal mindere momenten kennen. Waarom stond het mooie Fatal bijvoorbeeld niet op Binaural en de saaie rocker Breakerfall wel? Om nog maar te zwijgen over Other Side, de outtake die absoluut op Riot Act had moeten staan. En ga zo nog maar even door. Lost Dogs is hèt Sinterklaas- of kerstcadeau voor de Pearl Jam liefhebber.

Live At The Garden

~

Wel moet dit dubbelalbum de strijd in de winkels aangaan met de DVD Live At The Garden: een registratie van het concert dat Pearl Jam op 8 juli van dit jaar gaf in Madison Square Garden in New York. In 2001 gaf de band al een DVD uit met live-materiaal, maar dat betrof een fragmentarische registratie van de Yield– tournee. Deze tourfilm bood dan ook niet de ik-ben-er-zelf-bij-ervaring die Live At The Garden wel biedt. Het optreden duurt maar liefst 2 uur en 40 minuten. Tijdens de marathontoegift spelen Ben Harper, Tony Barber (Buzzcocks) en Steve Diggle (eveneens Buzzcocks) een nummertje mee. Verder bevat de DVD ook nog enkele unieke registraties, waaronder een optreden van Vedder tijdens de campagne voor Ralph Nader, een compilatie van verschillende versies van Bushleager waarin Vedder de president bespot en een mooie vertolking van Throw Your Arms Around Me samen met de componist van het nummer, Mark Seymour. De mattcam die vijf songs lang enkel drummer Matt Cameron filmt is echter slechts interessant voor de drummers onder ons.

Unieke setlist

Wat Pearl Jam onder meer zo aantrekkelijk maakt als live-act is de immer unieke setlist. Elke avond speelt de band een geheel andere verzameling nummers. Dus geen goedkope greatest hitscompilatie, wat we bijvoorbeeld kennen van Live. Klassiekers als Alive, Jeremy, Go en Animal worden gepasseerd, terwijl minder bekende prachtnummers als In My Tree, Faithful en Save You beter klinken dan ooit tevoren. De prachtige versie van Black is een van de hoogtepunten van deze DVD.
Waar Eddie Vedder tijdens de legendarische MTV Unplugged sessie de show stal met zijn intense performance, bestaat er nu veel meer evenwicht tussen zanger en band. Mike McCready is namelijk degene die de show steelt met zijn prachtig uitgesponnen solo aan het eind van Black. De kwade rocker Eddie Vedder uit de begindagen heeft plaatsgemaakt voor een Vedder die met een glimlach op zijn gezicht het publiek bespeelt en tegelijkertijd zijn welgemeende boodschap overbrengt. Pearl Jam behoort inmiddels tot de oude garde en het lijkt of de band die rol heeft geaccepteerd. Ze zijn er maar wat blij mee dat zij zich bij grote helden als Bruce Springsteen, Grateful Dead en Iron Maiden kunnen voegen. Bands die het ook presteerden het podium van Madison Square Garden te laten trillen.

Dood, split up, dood en springlevend

Het maakt niet uit of je nou Lost Dogs of Live At The Garden in je schoen krijgt met Sinterklaas. Beide documenten zijn een absolute must voor de fan. Pearl Jam bewijst met deze dubbelslag dat er nog veel muziek zit in de enig overgebleven Seattle band uit het begin van de jaren negentig. Nirvana eindigde met de dood van Cobain, Soundgarden stopte al na Down On The Upside (1996) en Alice In Chains’ einde werd anderhalf jaar geleden alleen nog maar formeel door de dood van zanger Layne Staley. Pearl Jam kan in deze vorm nog wel een paar decennia mee. Al zullen live-marathons als deze in New York de band niet in de koude kleren gaan zitten.

Links

http://www.sonymusic.nl/pearljam
http://www.pearljam.com