Muziek / Album

Het wachten zeker waard

recensie: Novastar - Another Lonely Soul

In 2000, dus alweer vier jaar geleden, brak songwriter Joost Zweegers op grootse wijze door in België onder de naam Novastar, na in 1996 de Humo’s Rock Rally gewonnen te hebben. Zijn titelloze debuut verkocht als een gek en ambachtelijk popliedjes als Wrong, The Best Is Yet To Come, Caramia en Lost And Blown Away lieten een diepe indruk achter bij het grote muziekminnende publiek. Zo diep dat een ieder alweer stond te springen toen het tweede album, getiteld Another Lonely Soul, onlangs verscheen. En het was dubbel raak, omdat de plaat mede werd geschreven en geproduceerd door Piet Goddaer, een andere Belgische held die ook wel door het muzikale leven gaat als Ozark Henry (onder meer bekend van het nummer Sweet Instigator).

~

Another Lonely Soul is door de smetteloze productie van Goddaer veel homogener dan zijn voorganger. Het album wordt gekenmerkt door een allesoverheersende, uiterst sfeervolle ‘wall of sound’, die erg goed past bij de prachtige stem van Zweegers. In tegenstelling tot het debuut, dat vooral veel pakkende singles bevatte, zou ik het nieuwe album vooral als geheel zien. Juist dan komt de schoonheid van de liedjes het beste tot uiting. De plaat is namelijk een kwalitatief stapje vooruit in vergelijking met zijn voorganger. Zweegers gaat meer de diepte in, het album begint dan ook met de relatief minder toegankelijke, doch bloedstollende opener Lend Me Love, gevolgd door de schitterende single Never Back Down (inclusief mooie tweede stem van Goddaer) en het eveneens prachtige Rome, waarin een heuse blazerssectie zijn opwachting maakt.

Bono, Coldplay en the Police

Wat echter meteen opvalt bij het luisteren naar Another Lonely Soul is het grote aantal associaties die je, zonder werkelijk intensief te luisteren, kunt maken. Zweegers klinkt in When The Lights Got Down On The Broken Hearted als Bono die een nummer zingt op de melodie van Coldplays Clocks, Lost Out Over You zou van Phil Collins kunnen zijn en Ask For The Moon is wel heel erg The Police. Zweegers geeft dat in een interview met Oor ook gewoon toe. En toch heeft het album wel zo’n hecht geluid, dat deze vergelijkingen met een beetje goede wil enkel kunnen worden afgedaan als louter constateringen. Niet storend dus.

Novastar op Pinkpop

Another Lonely Soul is de zoveelste prachtplaat die dit jaar van Belgische bodem komt. We hadden al de pikzwarte rock ‘n’ roll van Mauro & The Grooms, de op liedjes georiënteerde disco van Magnus en de Vlaamse folk van Flip Kowlier. Novastar voegt daar een plaat aan toe met een tiental prachtige, ambachtelijke popliedjes, die werkelijk niemand ongeroerd zullen laten. Dit album verdient hetzelfde succes als zijn wat meer toegankelijke voorganger en kreeg dat succes inmiddels ook. Another Lonely Soul staat op nummer één in de Belgische Ultratop Charts en de band werd onder meer geboekt voor Pinkpop. Zo behoudt Zweegers zijn reputatie en kan hij eventueel pas over vier jaar weer terugkomen met een dergelijk kunstwerkje. Dan doe je het toch niet slecht, dacht ik zo.