Muziek / DVD

De nieuwe ‘King of Pop’ is een melkkoe

recensie: Live From London

2003 was zonder meer het jaar van Justin Timberlake. Zijn album Justified, dat eind 2002 werd uitgebracht, deed het zowel bij het grote publiek als bij de critici zeer goed. De jongen die niet zo lang geleden zijn roem nog moest delen met zijn collega’s van ‘N Sync, hoefde zich sinds zijn relatie met voormalig onschuldig kinderzieltje Britney Spears geen zorgen meer te maken om de concurrentie. Justin Timberlake en Britney Spears waren de natte droom van elke marketeer. Het duurde dan ook niet lang tot Timberlake naar voren werd geschoven als het gezicht van ‘N Sync, om vervolgens alleen verder te gaan.

Timberlake behoort inmiddels tot de absolute top van de popindustrie. Zijn soulvolle, hoorbaar op de muziek van Michael Jackson georiënteerde geluid, slaat over de gehele wereld aan, ook in Nederland, waar Timberlake tienduizenden albums verkocht en een spetterend optreden gaf in de Arnhemse Gelredome voor bijna dertigduizend bezoekers. Jackson die zich als ‘King of Pop’ enkele weken geleden zelf de genadeslag toebracht, wordt door Timberlake nog even flink nagetrapt. En Timberlake neemt zelf plaats op de troon. The king is dead, long live the king!

Live in London

Natuurlijk is Justin Timberlake naast muzikant/danser/entertainer en multimiljonair ook nog eens de ultieme melkkoe voor een platenmaatschappij. Dat blijkt wel uit de eind vorig jaar verschenen dvd Live From London. Geheel in de hedendaagse dvd-trend brengt ook Timberlake een live-registratie uit. Dat hij echter nog niet zoveel op zijn repertoire heeft staan, blijkt wel uit de lengte van de registratie. Het concert zelf duurt nog niet eens drie kwartier. De op de, overigens erg mooie, hoes beloofde tweeënvijftig minuten zijn inclusief lullige picture gallery en de op de muziekstations platgedraaide clip c.q. hamburgerreclame I’m Lovin’ It.

Entertainer

In die drie kwartier laat Timberlake wel zien uit welk hout hij gesneden is. Hij is een uitstekend danser en de zanglijnen die hij daadwerkelijk live zingt, worden zeer zuiver en goed gezongen. Bovenal is hij een entertainer, die het jonge publiek helemaal gek weet te maken met zijn briljante popsongs. Bij een ‘King of Pop’ hoort natuurlijk een spektakelshow met een enorm scherm, lasers, vuurwerk, dansers, achtergrondkoren en muzikanten. Justin lijkt met name in zijn tapdance-act enorm op Jackson. De show is gebouwd op de vier singles die Timberlake van zijn debuut uitbracht. Rock Your Body, Señorita en Like I Love You komen zeer goed uit de werf. Je kunt echter je twijfels hebben bij de superbombastische versie van de doorgaans zo mooie ballad Cry Me A River, waarin de arrangementen en de aankleding echt over de top zijn.

Karig

In principe is deze registratie helemaal niet slecht. De nummers waarom het gaat worden goed uitgevoerd en Timberlake is duidelijk in vorm. Je moet echter wel bijna vijfentwintig euro over hebben voor deze wat karige registratie. Daarvoor krijg je nog wel een extra bonus-cd’tje met twee nieuwe nummers en twee remixes, wat overigens niets verandert aan mijn gemengde gevoelens over dit pakketje.