Muziek / Album

Riedeltjes voor de achtergrond

recensie: Avec le soleil sortant de sa bouche - Zubberdust!

Zoals in de jaren zestig ook wel eens gebeurde, trakteert Avec le Soleil Sortant de sa Bouche de luisteraar op lange composities. Op de tracklist van Zubberdust! staan vier titels, waarvan er twee bestaan uit geroezemoes.

De Canadese band Avec le Soleil Sortant de sa Bouche werd in 2011 opgericht door Jean-Sebastien Truchy. Truchy wilde ‘afro-kraut trance rock’ spelen, zoals hij dat met de band Fly Pan Am ook deed. Verschillende muzikanten speelden met hem mee, wat wisselende line-ups opleverde. Op Zubberdust! wordt de band gevormd door Truchy, Nasir Hasan, Éric Gingras en Sébastien Fournier.

Jammin’
Zoals het hoort bij krautrock (of stoner) is de band vooral bezig met jammen. Om een luisterwaardig resultaat te krijgen moet je dan wel op één lijn zitten en op elkaar ingespeeld zijn. Ook moet je kunnen inschatten hoe de andere muzikanten en het publiek je vindingen ervaren, oppakken en verder ontwikkelen.

Een goede jamsessie kan veel opleveren, luister maar naar The Desert Sessions van Josh Homme. Het is belangrijk om al een idee te hebben waar je naar toe wil met de muziek en stukjes paraat te hebben om op het goede moment te spelen. Het is dan ook niet vreemd dat Zubberdust! is opgenomen nadat de band al twee jaar met de nummers opgetreden had.

Intiem en kalm
De vier muzikanten van Avec le Soleil Sortant de sa Bouche hebben hoorbaar een klik met elkaar. De twee sessies die het hele album vullen, ‘Face a L’instant’ en ‘Super Pastiche Fantastique/New Sun’, hebben een duidelijke structuur. Met gitaarrifjes als basis ontstaan er gestructureerde en intelligente composities. Door te variëren op thema’s en terug te keren naar de oorspronkelijke melodie wordt de spanning op- en afgebouwd.

Een nadeel van Zubberdust! is dat het album niet goed overkomt in de huiskamer. Het toevoegen van geroezemoes en de illusie van een publiek tonen aan dat de opnames jamsessies zijn, zodat de band niet goed tot zijn recht komt. De muziek blijft op de achtergrond hangen en vervalt bijna tot riedeltjes die voor een gezellige sfeer zorgen. In een café op een klein podium zou Avec le Soleil Sortant de sa Bouche dan ook het best klinken.