Film / Films

De perfecte versie van jezelf

recensie: Limitless

.

~

In Limitless is would-be-schrijver Eddie Morra (Bradley Cooper) rijp voor een dergelijk experiment. Hij krijgt geen letter op papier, kan de huur niet betalen en hangt rond in kroegen waar hij wazige filosofieën verkondigt. Tot overmaat van ramp gaat zijn vriendin bij hem weg. Op een dag krijgt hij van zijn ex-zwager de ‘goedgekeurde’ drug NZT. Na een korte aarzeling neemt Eddie een pilletje en betreedt direct een wereld vol ongekende mogelijkheden. In no-time schrijft hij een indrukwekkende roman. Hij gaat naar de kapper en steekt zich in maatpak. Door zijn briljante inzichten verovert hij Wall Street. Zijn lamlendige bestaan maakt plaats voor een succesvol leven vol ambitie. Dit blijft niet onopgemerkt door de machtige zakenman Carl Van Loon (Robert De Niro) en een handjevol meedogenloze criminelen. Het sprookje van Eddie begint de vormen van een nachtmerrie aan te nemen.

Verslavend

~

Als iemand NZT gebruikt, verandert de wereld van grauw in kleurrijk. Als Eddie aan zijn roman begint, vallen de letters als manna naar beneden. En als hij zijn appartement opruimt, zien we even later wel tien Eddie’s die orde in de chaos scheppen. Helaas heeft NZT akelige keerzijdes, die goed in beeld worden gebracht. Euforie slaat om in depressie en als je niet gebruikt, word je ziek. Eddie krijgt black-outs en komt in aanraking met de politie. Hoewel zijn ex-vriendin en ex-vrouw hem van het verslavende spul proberen af te helpen, wil Eddie kost wat kost ‘de perfecte versie’ van zichzelf blijven.

Bradley Cooper is bekend als de altijd charmante, blauwogige acteur in romantische komedies. Genoeg reden om bij voorbaat te twijfelen aan de hoofdrol die voor hem is weggelegd in deze fantasy thriller. Gesterkt door zijn eigen voice-over, blijkt Cooper echter verrassend goed op zijn plaats. Het laat zich raden dat hij profijt heeft gehad van acteurkanon De Niro. Ook hulde voor regisseur Neil Burger (

~

Het uitgangspunt van Limitless is veelbelovend en zet je aan het denken. Halverwege het script duiken jammer genoeg enkele plotgaten op en dreigt de film te verzanden in een middelmatige actiefilm waar soms de logica ontbreekt. Regisseur Burger is echter niet te beroerd om de boel vlot te trekken door originele vondsten. Gedenkwaardig (of onzinnig?) is een horrorscène waar Dracula zijn vingers bij af zou likken. Hierna neemt de spanning af, maar je blijft nieuwsgierig naar de afloop.