Film / Films

Nieuw begin in de snackwagen

recensie: Chef

Nu ook voor mannen. De culinaire speelfilm werd tot voor kort vooral gemaakt voor vrouwen. Denk aan flink gezoete melodrama’s als The Hundred Foot Journey en The Lunchbox. Films die oogstrelend lekker eten combineren met soapachtige verwikkelingen, op smaak gebracht met een klein beetje Indiase kruiden.

~

In de Amerikaanse komedie Chef  giert er wat meer testosteron door de keuken. Regisseur en acteur Jon Favreau is de grootstedelijke topkok Carl die na een vernietigende recensie via twitter wraak neemt om vervolgens ook nog de restaurantcriticus live aan te vallen. Probleempje: de hele wereld kijkt via de sociale media mee.

Wijze lessen

Weg reputatie en weg carrière. Voor Carl zit er maar een ding op: uithuilen en overnieuw beginnen. En dit keer graag een baan zonder stress en ingewikkeld eten. De kok knapt een vervallen snackwagen op en al snel vliegen de warme broodjes in het gelijknamige tempo over de toonbank.

~

Chef blijft natuurlijk een Amerikaanse film en dus worden er onderweg wijze lessen geleerd. Carl heeft ineens weer tijd voor zijn zoontje en ook de gebroken relatie bloeit weer op. Geluk zit in simpele dingen is hier de moraal. En familie en vrienden zijn belangrijker dan financieel succes. De Amerikaanse droom is ook niet meer wat ie geweest is.

Vult lekker

Maar ondanks die open deuren valt er in Chef genoeg te genieten. Met dank aan de vele leuke bijrollen van John Leguizamo, Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, Robert Downey Jr. en Oliver Platt. Heel diep gaat het allemaal niet, maar de cast dient het smakelijk op en het vult lekker. Dat levert Chef de hoogst haalbare restaurantbeoordeling op: drie sterren.