Film / Films

Hoge aaibaarheidsfactor

recensie: Kung Fu Panda

.

De mogelijkheden van het dierenrijk blijken eindeloos voor creatieve animators. Zeer uiteenlopende dieren als vissen, leeuwen, eekhoorns en zelfs ratten hebben de afgelopen jaren gefigureerd in een animatiefilm, maar de panda was die eer nog niet ten deel gevallen. Dreamworks zag een gat in de markt en komt nu met Kung Fu Panda, een martial-artsfilm met in de hoofdrol een iets te dikke panda die meester in de kungfu wil worden.

~

De openingsscene van Kung Fu Panda is mooi en origineel, met tekeningen in de Japanse animatiestijl die doen vermoeden dat we hier met iets zeer bijzonders te maken hebben. Al snel wordt echter duidelijk dat dit een droom is. Letterlijk. De panda Po, die zijn hele leven al werkzaam is in het noedelsoeprestaurant van zijn vader, droomt er namelijk van zich aan te sluiten bij de legendarische Furious Five als meester in de kungfu. Zijn dromen komen onverwachts uit als hij wordt uitverkoren om zijn volk te beschermen tegen de gevaarlijke luipaard Tai Lung.

Eigen kracht

Het grote verschil tussen de animatiefilms van Dreamworks en die van de toonaangevende concurrent Pixar ligt in het tempo van de films en de scherpere toon van de eerste. Dreamworks staat bekend om zijn hoge grappendichtheid en scherpe kritiek op het wat meer aanwezige moralisme en melodrama in de films van Pixar, kritiek die in Dreamworks-films Shrek en Flushed Away op enigszins hypocriete wijze gestalte krijgt. Het moralisme en het sentiment dat films als Finding Nemo en Cars namelijk verweten wordt, is zonder moeite terug te vinden in de projecten van Dreamworks. Dat lijkt de studio zelf ook begrepen te hebben getuige het feit dat ze in Kung Fu Panda terug grijpen op de eigen kracht, een keuze die prima uitpakt. Hoewel de boodschap over het vinden van de held in jezelf niet uitblinkt in originaliteit, blijven er genoeg andere factoren over om van te genieten.

~

Het zijn vooral de schitterend gechoreografeerde actiescènes en de mystieke, oosterse sfeer die Kung Fu Panda boven het grote aanbod aan animatiefilms uittillen. Deze momenten zijn werkelijk adembenemend en tonen tot welke hoogtes de kunst van de animatie inmiddels is gestegen. Hoewel de mistige bergtoppen, ruisende bladeren en spirituele conversaties weliswaar wat clichématig aandoen in een film met oosterse pretenties, geven het adembenemende tempo en de visuele kracht van Kung Fu Panda je de tijd niet om je daarover te beklagen. Geholpen door een uitstekende cast met Jack Black in een op zijn lijf geschreven rol als de panda met zeer hoge aaibaarheidsfactor en Dustin Hoffman als zijn wijze meester, is Kung Fu Panda een uitstekende en bij vlagen innovatieve animatiefilm die ongetwijfeld jong en oud zal aanspreken.