Film / Films

Cruise nog steeds koning van Hollywood

recensie: Mission: Impossible III

Na de regisseurs Brian De Palma en John Woo mocht J.J. Abrams, de bedenker van de hitseries Alias en Lost, zijn tanden zetten in het derde deel van de Mission: Impossible-reeks. Abrams geeft er knap zijn eigen draai aan door de film rauwer te maken dan zijn voorgangers. Ook besteedt hij meer aandacht aan het uitdiepen van de karakters.

~

Deze zeer succesvolle reeks is het kindje van producer en hoofdrolspeler Tom Cruise. Hij bepaalt bij elk deel wie de regisseur wordt, wie de muziek maakt en hij vult de cast in. Na het zien van het werk van J.J. Abrams besloot Cruise dat hij de aangewezen persoon voor de baan was. Een goede zet, al volgt ook Abrams natuurlijk wel het aloude Hollywood-stramien: er zijn goeieriken, slechteriken, een damsel in distress (die de strijd voor überheld Ethan Hunt persoonlijk maakt), oneliners, een sidekick enzovoorts. Van een origineel verhaal moet de film het niet hebben. De vraag is wel: hoe verhoudt dit deel zich ten opzichte van zijn twee voorgangers? En misschien nog belangrijker: hoe komt M:I III uit de vergelijking met andere blockbusters uit Hollywood?

Superhelden

Het is eigenlijk wel weer eens verfrissend om een echt mens in actie te zien na die karrenvrachten films met bovenmenselijke helden van de afgelopen jaren. Hier zien we een held weliswaar duizenden kogels afvuren, maar hij blijft (tot op zekere hoogte) gebonden aan de wetten van de zwaartekracht. Ethan Hunt is de nieuwe James Bond van de jaren nul, in een serie die nog een lange tijd mee kan. Ik moet nog maar eens zien wat het antwoord gaat worden van de makers van Casino Royale, de nieuwe Bondfilm, die later dit jaar uit komt.

1, 2 en 3

~

M:I III is veel minder glad gestileerd dan zijn voorgangers. De beelden zijn grofkorrelig geschoten en de camera blijft dicht op de huid van de personages. Dit geeft het geheel een waan van realisme. Een goede vondst. Net als bij de eerste twee delen is het verhaal volkomen ongeloofwaardig. Wat ook hoort bij deze franchise. Maar door de regie en de acteerprestaties van de cast ga je toch meeleven met de personages. Ook wordt er meer tijd genomen om wat dieper in het persoonlijke leven van onze helden te duiken. Iets wat in de andere delen veel minder gebeurde. Deze aflevering zuigt je daardoor meer het verhaal in, waardoor de beleving intenser wordt.

Philip Seymour Hoffman

Oscarwinnaar Hoffman is eigenlijk de eerste ‘waardige’ tegenstander van Cruise’s Ethan Hunt. Zijn Owen Davian is een ijskoude, bikkelharde psychopaat die met plezier over lijken gaat om zijn doel te bereiken. Vooral de openingsscène, waarin een ijzingwekkende confrontatie tussen held en nemesis, centraal staat laat zien dat je Hoffman om een boodschap kan sturen.

M:I III wordt zonder enige twijfel het zoveelste megasucces van Cruise, en terecht. De film raast door als een achtbaanrit, is zeer energiek en bezit fantastische actiescènes. Ik heb me geen moment verveeld (het zoetsappige einde daargelaten). Dit is een popcornfilm gemaakt van hele goede maïs. Ondanks alle slechte pers van het afgelopen jaar aan het adres van Cruise (nee, ik ga niks zeggen over Katie, Oprah, Brooke of Suri!) blijft hij kassamagneet nummer één. Voorwaar, toch geen slechte prestatie.