Bluegrass als soundtrack voor een bitter leven

.
Vier jaar geleden bezocht regisseur Felix van Groeningen (De helaasheid der dingen, Dagen zonder lief) het toneelstuk The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama. De titel was te lang en het stuk te complex voor het witte doek, maar na jaren worstelen met de invalshoek slaagde Van Groeningen er toch in het te verfilmen. Het resultaat is een verbluffend drama dat keer op keer aankomt als een mokerslag.
~
Maybelle
Na een hilarische huwelijksceremonie en okerkleurig getinte seksscènes in een pick-uptruck, arriveert liefdesbaby Maybelle (Nell Catrysse). Een gelukkige periode volgt, totdat Maybelle (vernoemd naar bluegrasslegende Maybelle Carter) leukemie krijgt op zesjarige leeftijd. De opzettelijk geromantiseerde sprookjeswereld van Elise en Didier stort langzaam in. Maybelle ligt langdurig in het ziekenhuis, ondergaat chemotherapieën en het is maar de vraag of Kapitein Chemo en zijn beenmergvechtertjes, aldus de dokter, de kankertjes zullen overwinnen.
Het klinkt wat hard, maar Maybelle’s ziekte is bijzaak. The Broken Circle Breakdown laat vooral zien wat dergelijke gebeurtenissen met ouders en hun relatie kunnen doen. Is het daadwerkelijk een sprookjeshuwelijk? Passen Didier en Elise eigenlijk wel bij elkaar? In essentie is de film vooral een bittere relatietest. De film wordt niet chronologisch verteld, waardoor het scherpe contrast tussen het geleefde sprookje en de hedendaagse realiteit prachtig zichtbaar is.
~
Bluegrass
Een speciale rol is weggelegd voor de muziek. Van Groeningen en producent Dirk Impens hebben de hulp van muzikant Bjorn Eriksson ingeschakeld. Onder zijn leiding speelt de speciaal voor deze film opgerichte bluegrassband tijdens elke scène toepasselijke muziek. Het klassieke bluegrass-instrumentarium (banjo, gitaar, mandoline, contrabas en viool) creëert meestal vrolijke klanken, maar tijdens de meer dramatische scènes klinken de treurige tonen van de slidegitaar en trage vibratoklanken van de viool. Niet vaak zie je in films dat muziek zo’n extra dimensie toevoegt, mede omdat de cast (Veerle Baetens zingt, Johan Heldenbergh leerde banjo, gitaar en mandoline spelen) vaak zelf de muzikale omlijsting van hun eigen misère verzorgt.
~