Nieuwe dvd’s

.
Syriana
(Stephen Gaghan, 2005 • Warner)
Dat goedkope, toegankelijke olie mede bepalend zou zijn voor de politieke agenda van de VS werd door Michael Moore al op zijn eigen manier gesuggereerd in Fahrenheit 9/11, en ook in Jarhead van Sam Mendes komt het onderwerp kort aan de orde. Regisseur en scenarist Stephen Gaghan belicht in Syriana vooral de sociale en economische gevolgen van de oliehandel, maar laat de Golfoorlog buiten beschouwing. Gaghan schreef een script dat de veelzijdigheid en omvang van die handel treffend laat zien: vier afzonderlijke gebeurtenissen die zich afspelen in zes verschillende landen komen op ingenieuze wijze bij elkaar.
~
Lees hier een uitgebreide recensie van deze film.
Le temps qui reste
(François Ozon, 2005 • Homescreen)
Wat doe je als je het nieuws verneemt dat je niet lang meer te leven hebt? De Franse regisseur en scenarioschrijver François Ozon is bij uitstek degene die een dergelijke vraag kan onderzoeken. Hij kan een karakter uitwerken dat net even anders reageert dan de meeste mensen zouden doen, en dat toch geloofwaardig overkomt. Bovendien zal hij zich niet snel laten verleiden tot goedkoop melodrama of zware emoties. Vergelijk zijn net zo verstilde Sous le sable (2000), over een vrouw die de plotse dood van haar man ontkent.
~
De dvd heeft geen extra’s. Tegelijkertijd met deze uitgave van Le temps qui reste is er ook een dvd-box met acht films van Ozon (waaronder ook deze film) verschenen. (Marcel van den Haak)
Lees hier een uitgebreide recensie van deze film.
Match Point
(Woody Allen, 2005 • A-Film)
~
Lees hier een uitgebreide recensie van deze film.
Valse wals
(Mark de Cloe, 2005 • A-Film)
Het beeld in de eerste scène van Valse wals golft. De camera beweegt op en neer alsof deze op woeste zee drijft. We zien een vrouw die een vloer dweilt, maar door de camerabeweging is de aanwezigheid van de zee dichtbij; de storm in het gevoelsleven ook. Het gebeurt niet vaak dat filmische technieken tegelijkertijd zo functioneel en aanvullend zijn bij de verfilming van een theaterstuk. Sterker nog: het gebeurt überhaupt niet vaak dat een theaterstuk wordt verfilmd, laat staan een stuk waarin gedanst wordt in plaats van gesproken. En als het gebeurt, blijft de verfilming vaak hangen bij een toneelregistratie of bij het volledig hervertellen van het verhaal.
~
Lees hier een uitgebreide recensie van deze film.