Terreurklungels

Het langverwachte regiedebuut van de Britse satiricus Chris Morris, die hier zijn pijlen richt op extremisten, is rommelig uitgewerkt en kan zijn vele tegenstrijdigheden niet overtuigend dragen.
~
Stupide
Deze satirische wapenfeiten zorgden voor hoge verwachtingen voor Morris’ eerste speelfilm. In Four Lions drijft Morris de spot met potentiële moslimterroristen die niets liever lijken te willen dan zich op te blazen voor Allah. Omar is de leider van een terroristencel en krijgt de kans om in Pakistan getraind te worden door jihadisten. De mannen in Omars cel zijn een typisch zooitje ongeregeld. De Brit Barry, die zich heeft bekeerd tot de Islam, is even fanatiek als stupide: hij slikt zijn simkaart in omdat hij denkt dat hij dan niet gevolgd kan worden. De andere leden van de groep zijn nog dommer dan Barry en zelfs vanuit komisch perspectief niet geheel geloofwaardig. Zo denkt de wereldvreemde Faisal dat hij kraaien kan trainen om explosieven in een gebouw te vliegen, zoals de vliegtuigen op 9-11. Waj is de grootste kluns van de groep: hij is een groot kind dat het verschil tussen konijnen en kippen niet weet.
Voorspelbaar
~
Daarnaast is de film niet geïnteresseerd in de achtergrond van deze bomgekken, waardoor de karakters naast de simpele grappen nog meer verworden tot bordkartonnen parodieën. Zo is het niet echt duidelijk waarom ze ervoor kiezen om de weg van Allah op te gaan. Er wordt soms gesproken over imperialisme en joodse complotten, maar Morris toont dat de mannen zelf een deel vormen van wat ze eigenlijk bestrijden. Een mate van stupide groepsdruk gecombineerd met een soort 15-minutes-of-fame-gevoel, dat naar voren komt als ze bezig zijn met filmen van hun martelaarsvideo’s, lijkt de voornaamste drijfveer.
Ongegeneerd
~
Natuurlijk is stommiteit niet ongepast in een komedie. In bepaalde gevallen draait het genre daarop, zoals in de absurde werelden van Airplane! en Hot Shots!. Toch bevindt Four Lions zich in een vreemd gebied waarin een mate van realisme (vooral in de visuele stijl) contrasteert met flauwe humor. Nog curieuzer wordt het als in het laatste deel toch sympathie wordt opgewekt voor de daad van de groep, en de sfeer iets treuriger wordt. Dit komt ook omdat de personages de absurditeiten inzien van hun handelen, maar tegelijk weten dat ze hun taak moeten volbrengen.
~